DND Gospić

Uskrsni sajam 2019

Objavljeno: 24 06 2019 53

Dragi članovi, prijatelji, volonteri i pratitelji, završio je i peti po redu Uskrsni sajam udruga Društvo „Naša djeca“ grada Gospića i „Pčelica“. Iako nas vrijeme baš nije poslužilo ove godine, naši hrabri članovi i volonteri otvorili su sajam u petak ujutro oko 10 sati i cijeli dan proveli vani na hladnoći promovirajući rad naših udruga i sakupljajući donacije. U zamjenu dijelili su radove sa kre

Dragi članovi, prijatelji, volonteri i pratitelji, završio je i peti po redu Uskrsni sajam udruga Društvo „Naša djeca“ grada Gospića i „Pčelica“. Iako nas vrijeme baš nije poslužilo ove godine, naši hrabri članovi i volonteri otvorili su sajam u petak ujutro oko 10 sati i cijeli dan proveli vani na hladnoći promovirajući rad naših udruga i sakupljajući donacije. U zamjenu dijelili su radove sa kreativnih radionica na kojima su prethodnih tjedana utrošeni sati i sati volontiranja.

6.travnja 2019. godine održana je u Gospiću prva aktivnost ovogodišnjeg Uskrsnog sajma, priredba djece vrtićke i osnovnoškolske dobi. U prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta nije nedostajalo recitacija, pjesme, plesa i dječjih osmijeha. Nastupali su predškolci iz DV „Pahuljica“ Gospić, učenici razredne nastave OŠ dr. Jure Turića i PŠ Lički Novi, pripremna skupina mažoretkinja grada Gospića i plesna skupina koja djeluje unutar udruge DND Gospić „Ritmix“. Voditeljice su bile naše volonterke, srednjoškolke Lara i Hela Radović. Kroz deset dječjih nastupa/točaka mogli smo vidjeti talent, volju i želju svih malenih i velikih koji su sudjelovali kako bi napravili nešto lijepo i dobro za svoju zajednicu. Zbog toga smo, kao organizatori, neizmjerno sretni i ponosni. Želimo da ti mali ljudi mijenjaju svijest velikih, da jednog dana svojim odlukama i ponašanjem budu primjer svima. Od srca se zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi ove priredbe; učiteljicama, odgojiteljicama, dekoraterima dvorane (Danielu i Katarini), našem dragom volonteru, fotografu Josipu i našim volonterima koji su odradili divovski posao.

11. 04. 2019. smo od 18 sati u dvorani Pučkog otvorenog učilišta, Gospić, za sve naše male i velike predstavili lutkarsku predstavu Zekina potraga, koju su naše lutkarice pripremale. Nakon predstave, mališani i roditelji zabavili su se na obiteljskoj proljetno- uskrsnoj radionici, gdje su zajedno mogli izraditi različite proljetne ali i uskrsne motive, a koja je pripremljena u suradnji s Centrom za mladež Zaprešić, u okviru projekta Naučimo roditelje. Osim toga DND i Pčelice izložile su svoj štand te su prilikom doniranja udruga, naši građani mogli uzet za sebe ukras izrađen na kreativnim radionicama Udruga. 

15. 04. 2019. je u punom Kinu Korzo prikazan film o uskrsnim običajima u Lici. U filmu su sudjelovali učenici 2.c razreda OŠ dr. Jure Turića koji su skupa s bakom jedne učenice, Dragicom Uzelac (Bebom), „nosili“ cijeli film. Svojim sudjelovanjem, znatiželjom, dječjom otvorenošću izmamili su osmijehe na lica publike. Baka je na dječja pitanja spretno odgovarala, svojom pričom oduševila je djecu u filmu, ali i nas publiku. Maleni glumci, baka i radnja filma vratili su nas u neka davnija, ali veselija vremena. Vesela dječja lica, njihovo pažljivo slušanje bakinih priča, bakina toplina i dobronamjerni savjeti prenijeli su na publiku onu iskrenu ljudsku toplinu i ljubav. Učiteljica Ana Nikšić osmislila je scenarij za film, gospodin Ivan Uzelac ustupio nam je predivnu staru ličku kuću za snimanje, nastavnica Antonija Rosandić posudila je nošnje glumcima, a učenica Marija Stilinović uvela nas je u priču filma. Roditelji učenika pripremili su djecu, a ona su skupa s bakom donijela dašak prošlih teških, ali sretnijih vremena. Tehničku podršku pružila je Udruga „Pčelice“, a glavni snimatelj bio je Josip Durdov. Kako je sam Josip prije početka filma naglasio - u pojedinim dijelovima filma čuje se pucketanje jer je snimano sa „škatulama“ (iPad i mobitel) koje smo od kiše zaštitili vrećicama. Pa se uz zvuk kiše ponekad čuje i šuškanje vrećica, ali sve to donijelo je određenu čar filmu. Prikazivanju filma prethodila je Potraga za pisanicama na Trgu Stjepana Radića. Uskrsni zeko i njegov vrijedni pomagač sakrili su pisanice i strpljivo čekali da se svih 75 pisanica pronađu, a djecu koja su bila najmarljivija i skupili najviše pisanica zeko je nagradio slatkim poklonima. Raduje nas činjenica da se djeca rado uključuju u potragu za pisanicama, da uvijek razvesele uskrsnog zeku te da je ove godine i Trg Stjepana Radića prigodno ukrašen. Iskreno nam je žao da su nam nepovoljne vremenske prilike promijenile planove, pa u subotu 13. travnja 2019. nismo mogli imati sajam i igre za djecu na trgu jer je padala kiša i bilo je hladno. No to ćemo nadoknaditi uskoro o čemu će sugrađani biti na vrijeme obaviješteni. Jučerašnja projekcija filma i Potraga za pisanicama označili su završetak četvrtog po redu Uskrsnog sajma u organizaciji Udruge Društva „Naša djeca“ grada Gospića i Udruge „Pčelice“. Udruge se iskreno i od srca zahvaljuju svim sugrađanima koji su svojim donacijama dali podršku radu udruga Također, moramo naglasiti da je suradnja Udruge „Pčelice“ i Udruge DND grada Gospića odlična te da međusobno poštovanje, razumijevanje i otvorena komunikacija uvijek imaju dobre rezultate, naročito kada su u fokusu rada djeca. Jedno veliko i iskreno hvala dragim volonterima obiju udruga koji odrade velik dio posla oko provođenja aktivnosti te hvala svim ljudima koji nam svojim radom i pomoći daju podršku u svemu što radimo. Udruga DND grada Gospića i Udruga „Pčelice“ još jednom svim svojim sugrađanima želi sretan i blagoslovljen Uskrs proveden u ljubavi i miru!

A naši volonteri?! Za njih nemamo dovoljno riječi kojima možemo zahvaliti sve što su odradili i rade i dalje. Oni znaju koliko nam znače, bez svih njih i nas i bez tisuća i tisuća odrađenih volonterskih sati ne bi bilo ni naše dvije udruge, jer sve što radimo, radimo isključivo volonterski, bez ikakve naknade
Još jednom, u ime cijelog organizacijskog tima od srca i iskreno hvala!

 

Sljedeća na redu je lutkarska predstava „Zekina potraga“ u izvedbi lutkarske skupine DND-a Gospić „Maslačak i Točkica“ i projekcija kratkog dokumentarnog filma „Tragom ličkih uskrsnih običaja“, koji su pripremili učenici 2.c razreda OŠ dr. Jure Turića. Ove dvije aktivnosti također će se održati u Pučkom otvorenom učilištu u Gospiću, 11. travnja 2019. godine u 18.00 sati. Sajam ćemo završiti izložbom unikatnih radova i ukrasa, te bogatim programom za djecu na našem glavnom trgu Stjepana Radića u subotu, 13.travnja 2019. Godine s početkom u 10.00 sati. Pozivamo Vas da posjetite naše aktivnosti, zabavite se, a svojim donacijama pomognete našem radu. Predsjednice udruga DND Gospiće i „Pčelice“ Sanja Puškarić Delač i Željka Šikić

FOTO GALERIJA

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Dječji tjedan 2022
Dječji tjedan tradicionalna je godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovana Društva "Naša djeca" a uvijek se održava u prvom punom tjednu u listopadu. Tako se ove godine Dječji tjedan obilježava od 3. do 9. listopada.
Darivanje prvašića u školskoj godini 2022./2023.
Tradicija darivanja prvašića koja traje osmu godinu, uveselila je svu djecu s područja grada Gospića, koja prvi puta sjedaju u školske klupe. Pokloni su osigurani projektom "Gospić u očima djece" kojeg financira Grad Gospić, a Rukometni klub Gospić pridružio se darivanju i ove školske godine svojim prigodnim školskim materijalima.
Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva
Danas, 7. siječnja 2022. godine u prostoru Kulturnog informativnog centra Gospić održano je predstavljanje novog projekta Društva „Naša djeca“ grada Gospića. Projekt „Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva“ odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, kroz natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava udrugama u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja, u
Dječji tjedan
Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva "naša djeca" (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.
MINUTE RAZONODE 3
Odobren projekt "Minute razonode" od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 50.000,00 kuna. Projekt će se provoditi u periodu od 1. rujna 2021. do 31. kolovoza 2022.
Projekt "Formula za znanost" Udruge Pozor!
Projekt „Formula za znanost“ odobren je za sufinanciranje u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a“. Udruga Pozor!  nositelj je projekta, a partneri su Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Društvo naša djeca grada Gospića i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.
KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE
Projekt "Moja tata i ja" provodi se u vodstvu Ambidekster kluba iz Zagreba. Na području Gospića i Ličko-senjske županije projekt se provodi u partnerstvu s DND-om Gospić. "Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Važnost uključenosti očeva u život djeteta
Projekt "Moj tata i ja" Ambidekster kluba iz Zagreba, kojemu je DND Gospić partner i izvoditelj aktivnosti na području grada Gospića i Ličko- senjske županije, u zadnjoj je fazi. Osim zanimljivih aktivnosti, predstavlja i zanimljive članke koje možete pročitati i na našoj web stranici! Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu
TRAŽI SE VOLONTER!
Ženska grupa „Korak“ u potrazi je za volonterom/volonterkom s područja grada Gospića koji/koja bi pružao/la usluge  pomoći i podrške osobama žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Aktivnost se odvija kroz program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u partnerstvu s još deset organizacija civilnog društva s područja cijele Hrvatske, a u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.
Mladi za održivi razvoj Like
Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ pokrenut je od strane Klastera Lika Destination s ciljem doprinosa stvaranju svijesti o potrebama održivog razvoja kroz djelovanje i jačanje organizacija civilnog društva na području Ličko-senjske županije. U svrhu provedbe projekta sklopljena su partnerstva sa  dvije organizacije civilnog društva te dvije škole s područja Ličko-senjske županije.
Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske

DND Zabok u gostima DNDu Gospić
DND Zabok gostovao je u Gospiću. Naši dragi prijatelji pokazali su nam dio svojih zanimljivih radionica koje provode u sklopu projekta "Zdravo i fino". Učili smo o zdravoj i ekološkoj hrani, a od zdravih voćnih namirnica pravili smo fine i sočne smoothie.