MOJ ZDRAVI STIL

MOJ ZDRAVI STIL

Objavljeno: 28 10 2017 57

Projekt „Moj zdravi stil“usmjeren je na univezalnu i selektivnu preveneciju „ovisničkog životnog stila“ u djece i mladih

Projekt „Moj zdravi stil“usmjeren je na univezalnu i selektivnu preveneciju „ovisničkog životnog stila“ u  djece i mladih, odnosno razvijanje zdravih životnih stilova i zdrave društve zajednice, temeljen na etici participacije korisnika, te se oslanja na suvremene teorijsko-znanstvene koncepte i  rezultate istraživanja potreba i rizika u lokalnim zajednicama.

„Moj zdravi stil“ projekt je u organizaciji Ambidekster kluba iz Zagreba, na kojem je DND Gospić partner, kao i Osnovna škola dr. Jure Turića iz Gospića. Projekt traje 11 mjeseci a financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Usmjeren je na prevenciju ovisnosti u djece  mladih, odnosno na razvijanje zdravih stilova i zdrave društvene zajednice. 

Aktivnosti će se provoditi u tri osnovne škole, navedene i u projektu Klikni za sigurnost, u OŠ dr. Jure Turića, OŠ dr. Franje Tuđmana, OŠ dr. Ante Starčevića

Projekt će se ostvari različitim međusobno povezanim aktivnostima: 
Edukacijom mladih aktivista –gdje će mladi aktivisti  iskustvenim učenjem, odnosno tijekom dramskih radionica učiti glumiti i prikazivati dramske scene koje će zatim prikazati drugim učenicima svoje škole)
Grupnim socijalno pedagoškim radom usmjerenim na promjene u ponašanju mladih i stjecanju dobrih socijalnih vještina. 
Individualnim stručnim radom, koji će se organizirati za mlade u riziku, odnosno mladima s rizičnim oblicima ponašanja, u suradnji sa stručnim suradnicima i Centrom za socijalnu skrb. 

Ciljevi projekta:

  • doprinijeti prevenciji ovisnosti u mladih te prevenciji rizičnih ponašanja mladih vezanih  uz ovisnički  životni  stil  (konzumacija legalnih  i ilegalnih  supstanci,  kockanje, poremećaji prehrane, „sjedilački način života“, ovisnosti o aktivnostima novih tehnologija - prije svega interneta ) provođenjem i usavršavanjem suvremenog preventivnog programa u četiri lokalne zajednice (Zagreb, Ličko-senjska županija)
  • pospješit razvoj i zdravih stilova života u populaciji djece i mladih, pospješiti otpornost djece i mladih  u rizičnim okolnostima odrastanja i rizičnim socijalnim okruženjima 
  • informirati roditelje o važnosti prevencije ovisničkih ponašanja kod mladih, te za traženje stručne pomoći ukoliko uoče ovisnička ponašanja kod djece

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Dječji tjedan
Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva "naša djeca" (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.
MINUTE RAZONODE 3
Odobren projekt "Minute razonode" od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 50.000,00 kuna. Projekt će se provoditi u periodu od 1. rujna 2021. do 31. kolovoza 2022.
Projekt "Formula za znanost" Udruge Pozor!
Projekt „Formula za znanost“ odobren je za sufinanciranje u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a“. Udruga Pozor!  nositelj je projekta, a partneri su Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Društvo naša djeca grada Gospića i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.
KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE
Projekt "Moja tata i ja" provodi se u vodstvu Ambidekster kluba iz Zagreba. Na području Gospića i Ličko-senjske županije projekt se provodi u partnerstvu s DND-om Gospić. "Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Važnost uključenosti očeva u život djeteta
Projekt "Moj tata i ja" Ambidekster kluba iz Zagreba, kojemu je DND Gospić partner i izvoditelj aktivnosti na području grada Gospića i Ličko- senjske županije, u zadnjoj je fazi. Osim zanimljivih aktivnosti, predstavlja i zanimljive članke koje možete pročitati i na našoj web stranici! Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu
TRAŽI SE VOLONTER!
Ženska grupa „Korak“ u potrazi je za volonterom/volonterkom s područja grada Gospića koji/koja bi pružao/la usluge  pomoći i podrške osobama žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Aktivnost se odvija kroz program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u partnerstvu s još deset organizacija civilnog društva s područja cijele Hrvatske, a u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.
Mladi za održivi razvoj Like
Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ pokrenut je od strane Klastera Lika Destination s ciljem doprinosa stvaranju svijesti o potrebama održivog razvoja kroz djelovanje i jačanje organizacija civilnog društva na području Ličko-senjske županije. U svrhu provedbe projekta sklopljena su partnerstva sa  dvije organizacije civilnog društva te dvije škole s područja Ličko-senjske županije.
Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske

DND Zabok u gostima DNDu Gospić
DND Zabok gostovao je u Gospiću. Naši dragi prijatelji pokazali su nam dio svojih zanimljivih radionica koje provode u sklopu projekta "Zdravo i fino". Učili smo o zdravoj i ekološkoj hrani, a od zdravih voćnih namirnica pravili smo fine i sočne smoothie.