MOJ ZDRAVI STIL

MOJ ZDRAVI STIL

Objavljeno: 28 10 2017 57

Projekt „Moj zdravi stil“usmjeren je na univezalnu i selektivnu preveneciju „ovisničkog životnog stila“ u djece i mladih

Projekt „Moj zdravi stil“usmjeren je na univezalnu i selektivnu preveneciju „ovisničkog životnog stila“ u  djece i mladih, odnosno razvijanje zdravih životnih stilova i zdrave društve zajednice, temeljen na etici participacije korisnika, te se oslanja na suvremene teorijsko-znanstvene koncepte i  rezultate istraživanja potreba i rizika u lokalnim zajednicama.

„Moj zdravi stil“ projekt je u organizaciji Ambidekster kluba iz Zagreba, na kojem je DND Gospić partner, kao i Osnovna škola dr. Jure Turića iz Gospića. Projekt traje 11 mjeseci a financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Usmjeren je na prevenciju ovisnosti u djece  mladih, odnosno na razvijanje zdravih stilova i zdrave društvene zajednice. 

Aktivnosti će se provoditi u tri osnovne škole, navedene i u projektu Klikni za sigurnost, u OŠ dr. Jure Turića, OŠ dr. Franje Tuđmana, OŠ dr. Ante Starčevića

Projekt će se ostvari različitim međusobno povezanim aktivnostima: 
Edukacijom mladih aktivista –gdje će mladi aktivisti  iskustvenim učenjem, odnosno tijekom dramskih radionica učiti glumiti i prikazivati dramske scene koje će zatim prikazati drugim učenicima svoje škole)
Grupnim socijalno pedagoškim radom usmjerenim na promjene u ponašanju mladih i stjecanju dobrih socijalnih vještina. 
Individualnim stručnim radom, koji će se organizirati za mlade u riziku, odnosno mladima s rizičnim oblicima ponašanja, u suradnji sa stručnim suradnicima i Centrom za socijalnu skrb. 

Ciljevi projekta:

  • doprinijeti prevenciji ovisnosti u mladih te prevenciji rizičnih ponašanja mladih vezanih  uz ovisnički  životni  stil  (konzumacija legalnih  i ilegalnih  supstanci,  kockanje, poremećaji prehrane, „sjedilački način života“, ovisnosti o aktivnostima novih tehnologija - prije svega interneta ) provođenjem i usavršavanjem suvremenog preventivnog programa u četiri lokalne zajednice (Zagreb, Ličko-senjska županija)
  • pospješit razvoj i zdravih stilova života u populaciji djece i mladih, pospješiti otpornost djece i mladih  u rizičnim okolnostima odrastanja i rizičnim socijalnim okruženjima 
  • informirati roditelje o važnosti prevencije ovisničkih ponašanja kod mladih, te za traženje stručne pomoći ukoliko uoče ovisnička ponašanja kod djece

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Projekt "Formula za znanost" Udruge Pozor!
Projekt „Formula za znanost“ odobren je za sufinanciranje u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a“. Udruga Pozor!  nositelj je projekta, a partneri su Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Društvo naša djeca grada Gospića i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.
KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE
Projekt "Moja tata i ja" provodi se u vodstvu Ambidekster kluba iz Zagreba. Na području Gospića i Ličko-senjske županije projekt se provodi u partnerstvu s DND-om Gospić. "Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Važnost uključenosti očeva u život djeteta
Projekt "Moj tata i ja" Ambidekster kluba iz Zagreba, kojemu je DND Gospić partner i izvoditelj aktivnosti na području grada Gospića i Ličko- senjske županije, u zadnjoj je fazi. Osim zanimljivih aktivnosti, predstavlja i zanimljive članke koje možete pročitati i na našoj web stranici! Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu
TRAŽI SE VOLONTER!
Ženska grupa „Korak“ u potrazi je za volonterom/volonterkom s područja grada Gospića koji/koja bi pružao/la usluge  pomoći i podrške osobama žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Aktivnost se odvija kroz program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u partnerstvu s još deset organizacija civilnog društva s područja cijele Hrvatske, a u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.
Mladi za održivi razvoj Like
Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ pokrenut je od strane Klastera Lika Destination s ciljem doprinosa stvaranju svijesti o potrebama održivog razvoja kroz djelovanje i jačanje organizacija civilnog društva na području Ličko-senjske županije. U svrhu provedbe projekta sklopljena su partnerstva sa  dvije organizacije civilnog društva te dvije škole s područja Ličko-senjske županije.
Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske

DND Zabok u gostima DNDu Gospić
DND Zabok gostovao je u Gospiću. Naši dragi prijatelji pokazali su nam dio svojih zanimljivih radionica koje provode u sklopu projekta "Zdravo i fino". Učili smo o zdravoj i ekološkoj hrani, a od zdravih voćnih namirnica pravili smo fine i sočne smoothie.