Objavljeno: 30. 10. 2017 - 10:01
Teen CAP program

CAP je jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu, nastao 1978. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a Udruga roditelja „Korak po korak“, u suradnji s International Center for Assault Prevention (ICAP) i uz suglasnost Zavoda za školstvo RH,  krajem 1999. godine organizirala prvi seminar za CAP pomagače. Od tada se program širio i pokazao se kao jedan od ekonomičnijih i kvalitetnijih programa prevencije zlostavljanja djece. Udruga je razvila široku mrežu CAP pomagača koji provode Predškolski, Osnovni, Teen CAP i CAP za djecu s teškoćama u razvoju.  

Društvo „Naša djeca“ grada Gospića pridružilo se ovoj mreži 2015. godine, a od tada naši članovi provode radionice Osnovnog CAP programa, a 2016. godine u suradnji s Gradom Gospićem, Društvo „Naša djeca“ grada Gospića organiziralo je edukaciju Teen CAP pomagača, na kojoj je deset članova DND-a dobilo potvrde za provođenje Teen CAP programa u školama.
Teen CAP edukacija namijenjena je adolescentima i uči ih kako spriječiti i reagirati na sve oblike nasilja, a posebno na seksualno nasilje i napade. Adolescentima se pomoću scenarija opisuju događaji i situacije napada odnosno zlostavljanja o kojima zajedno s pomagačima razgovaraju te pronalaze pravilne načine reagiranja. Adolescente se osnažuje u njihovim pravima da budu sigurni, jaki i slobodni, uči ih se razlikovati pristanak od prisile, uči ih se o vrstama zlostavljanja, savjetuje ih se na povjeravanje osobama od povjerenja, te kome se mogu obratiti za pomoć ukoliko se dogodi napad, ili znaju da se napad dogodio. 

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Društvo
Društvo
Društvo
Društvo
Društvo
Društvo
Društvo
Društvo
Društvo
Društvo
  Novosti - Sve