TEEN CAP

Teen CAP program

Objavljeno: 30 10 2017 01

Najveći projekt Udruge roditelja „Korak po korak“ kojeg provode već niz godina, poznat pod akronimom CAP, odnosno Child Assault Prevention (prva slova ovih riječi tvore akronim).

CAP je jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu, nastao 1978. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a Udruga roditelja „Korak po korak“, u suradnji s International Center for Assault Prevention (ICAP) i uz suglasnost Zavoda za školstvo RH,  krajem 1999. godine organizirala prvi seminar za CAP pomagače. Od tada se program širio i pokazao se kao jedan od ekonomičnijih i kvalitetnijih programa prevencije zlostavljanja djece. Udruga je razvila široku mrežu CAP pomagača koji provode Predškolski, Osnovni, Teen CAP i CAP za djecu s teškoćama u razvoju.  

Društvo „Naša djeca“ grada Gospića pridružilo se ovoj mreži 2015. godine, a od tada naši članovi provode radionice Osnovnog CAP programa, a 2016. godine u suradnji s Gradom Gospićem, Društvo „Naša djeca“ grada Gospića organiziralo je edukaciju Teen CAP pomagača, na kojoj je deset članova DND-a dobilo potvrde za provođenje Teen CAP programa u školama.
Teen CAP edukacija namijenjena je adolescentima i uči ih kako spriječiti i reagirati na sve oblike nasilja, a posebno na seksualno nasilje i napade. Adolescentima se pomoću scenarija opisuju događaji i situacije napada odnosno zlostavljanja o kojima zajedno s pomagačima razgovaraju te pronalaze pravilne načine reagiranja. Adolescente se osnažuje u njihovim pravima da budu sigurni, jaki i slobodni, uči ih se razlikovati pristanak od prisile, uči ih se o vrstama zlostavljanja, savjetuje ih se na povjeravanje osobama od povjerenja, te kome se mogu obratiti za pomoć ukoliko se dogodi napad, ili znaju da se napad dogodio. 

FOTO GALERIJA

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
3. CAP konferencija
Tijekom četvrtka i petka, 26. i 27. travnja 2018. održala se 3. CAP konferencija u Gospiću u KIC-u. Konferenciji su prisustvovali voditelji CAP timova s područja cijele Hrvatske. Sam događaj organizira Udruga roditelja „Korak po korak“ koja je ujedno i nositelj programa CAP-a, te voditeljice CAP timova Ličko-senjske županije Lidija Bregant Jelić i Vesna Orešković.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske