MOJ ZDRAVI STIL

MOJ ZDRAVI STIL

Objavljeno: 28 10 2017 57

Projekt „Moj zdravi stil“usmjeren je na univezalnu i selektivnu preveneciju „ovisničkog životnog stila“ u djece i mladih

Projekt „Moj zdravi stil“usmjeren je na univezalnu i selektivnu preveneciju „ovisničkog životnog stila“ u  djece i mladih, odnosno razvijanje zdravih životnih stilova i zdrave društve zajednice, temeljen na etici participacije korisnika, te se oslanja na suvremene teorijsko-znanstvene koncepte i  rezultate istraživanja potreba i rizika u lokalnim zajednicama.

„Moj zdravi stil“ projekt je u organizaciji Ambidekster kluba iz Zagreba, na kojem je DND Gospić partner, kao i Osnovna škola dr. Jure Turića iz Gospića. Projekt traje 11 mjeseci a financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Usmjeren je na prevenciju ovisnosti u djece  mladih, odnosno na razvijanje zdravih stilova i zdrave društvene zajednice. 

Aktivnosti će se provoditi u tri osnovne škole, navedene i u projektu Klikni za sigurnost, u OŠ dr. Jure Turića, OŠ dr. Franje Tuđmana, OŠ dr. Ante Starčevića

Projekt će se ostvari različitim međusobno povezanim aktivnostima: 
Edukacijom mladih aktivista –gdje će mladi aktivisti  iskustvenim učenjem, odnosno tijekom dramskih radionica učiti glumiti i prikazivati dramske scene koje će zatim prikazati drugim učenicima svoje škole)
Grupnim socijalno pedagoškim radom usmjerenim na promjene u ponašanju mladih i stjecanju dobrih socijalnih vještina. 
Individualnim stručnim radom, koji će se organizirati za mlade u riziku, odnosno mladima s rizičnim oblicima ponašanja, u suradnji sa stručnim suradnicima i Centrom za socijalnu skrb. 

Ciljevi projekta:

  • doprinijeti prevenciji ovisnosti u mladih te prevenciji rizičnih ponašanja mladih vezanih  uz ovisnički  životni  stil  (konzumacija legalnih  i ilegalnih  supstanci,  kockanje, poremećaji prehrane, „sjedilački način života“, ovisnosti o aktivnostima novih tehnologija - prije svega interneta ) provođenjem i usavršavanjem suvremenog preventivnog programa u četiri lokalne zajednice (Zagreb, Ličko-senjska županija)
  • pospješit razvoj i zdravih stilova života u populaciji djece i mladih, pospješiti otpornost djece i mladih  u rizičnim okolnostima odrastanja i rizičnim socijalnim okruženjima 
  • informirati roditelje o važnosti prevencije ovisničkih ponašanja kod mladih, te za traženje stručne pomoći ukoliko uoče ovisnička ponašanja kod djece

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
3. CAP konferencija
Tijekom četvrtka i petka, 26. i 27. travnja 2018. održala se 3. CAP konferencija u Gospiću u KIC-u. Konferenciji su prisustvovali voditelji CAP timova s područja cijele Hrvatske. Sam događaj organizira Udruga roditelja „Korak po korak“ koja je ujedno i nositelj programa CAP-a, te voditeljice CAP timova Ličko-senjske županije Lidija Bregant Jelić i Vesna Orešković.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske