DND Gospić, OSNOVNI CAP, TEEN CAP

4. NACIONALNA CAP KONFERENCIJA

Objavljeno: 24 06 2019 38

Već treću godinu zaredom, predstavnici DND-a Gospić sudjeluju na Nacionalnoj CAP konferenciji, koja se ovu godinu održavala u Splitu, 4. i 5. travnja 2019. godine.

Već treću godinu zaredom, predstavnici DND-a Gospić sudjeluju na Nacionalnoj CAP konferenciji, koja se ovu godinu održavala u Splitu, 4. i 5. travnja 2019. godine.

Prilika je to da naučimo nešto novo na području prevencije različitih oblika nasilja nad i među djecom i mladima, razmijenimo iskustva, steknemo nova poznanstva i sudjelujemo u izgradnji sigurnijeg društva za našu djecu i mlade. Zahvaljujući projektima DND-a Gospić koje financiraju Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te Grad Gospić na ovogodišnji Konferenciju otputovalo su 3 naše članice i volonterke, zajedno sa naše dvije koordinatorice za Ličko-senjsku županiju Lidijom Bregant Jelić i Vesnom Orešković i ravnateljicom OŠ Klanac, Pazarišta Marijom Čović.
Prvi dan pozdravili su nas dječji vijećnici i predstavnici dječjeg foruma grada Splita, koji su sami napravili vrlo zanimljivo istraživanje o nasilju među djecom, te nam prezentirali rezultate. Bila je ovo i svečana 20. obljetnica CAP programa u Hrvatskoj pa smo se prisjećali kako je to izgledalo svih ovih godina. CAP program danas je zastupljen u svim županijama RH i broji preko 2000 educiranih CAP pomagača (odraslih osoba koji drže radionice s djecom i mladima). Nakon toga uslijedilo je fascinantno predavanje jednog od naših najpoznatijih fizičara, gospodina Ivice Puljka, na temu „Znanost širi vidike i djecu motivira da budu bolji ljudi“. Naravno da smo gospodina Puljka odmah pozvali da nam dođe u goste u Gospić!
Sljedećeg dana prisustvovali smo panel raspravi „Sustavnost prevencije u školama“ sa stručnjacima iz Hrvatske i Slovenije. Tijekom drugog dana mogli smo posjetiti tri različite dvorane u kojima se se odvijala predstavljanja dobre prakse. DND Gospić posterom je predstavio provedbu CAP radionica u okviru projekta "CAP za sigurno odrastanje".
Uz ozbiljni dio konferencije imalo smo priliku zabaviti se uz pub kviz, zabavne igre, ali i upoznati grad Split.
DND Gospić educirao je nekolicinu svojih članova i volontera za provedbu Osnovnog i Teen CAP-a, a uskoro želimo postići da raspolažemo sa svim timovima unutar udruge (Predškoski i Special need CAP), te tako prevenciju nasilja sustavno provoditi od najranije dobi. Hvala udruzi „Korak po korak“ na prekrasnoj dugogodišnjoj suradnji i veselimo se budućima.

 

FOTO GALERIJA

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
3. CAP konferencija
Tijekom četvrtka i petka, 26. i 27. travnja 2018. održala se 3. CAP konferencija u Gospiću u KIC-u. Konferenciji su prisustvovali voditelji CAP timova s područja cijele Hrvatske. Sam događaj organizira Udruga roditelja „Korak po korak“ koja je ujedno i nositelj programa CAP-a, te voditeljice CAP timova Ličko-senjske županije Lidija Bregant Jelić i Vesna Orešković.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske