PROGRAM I AKTIVNOSTI

ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI

Objavljeno: 28 10 2017 58

Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara pokrenuli su stručnu i društvenu Akciju pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici“.

Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara s namjerom da se i u Republici Hrvatskoj ostvari suvremena svjetska ideja „otvorene bolnice“ u odnosu na djecu, te polazeći od Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i primjenjujući Europsku povelju o djeci u bolnici, zajednički su 1999. godine pokrenuli stručnu i društvenu Akciju pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici“. 

Cilj ove Akcije je promicanje i primjena suvremenih načela humanizacije bolničkog liječenja djece, a akcija se odnosi na djecu od rođenja do završetka osnovnog školovanja i provodi se kontinuirano tijekom godine, u vremenu dok djeca borave u bolnici. Ova Akcija ima i podršku Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.Provedba Akcije ne zahtijeva velika, nedostižna financijska sredstva, već prvenstveno zahtijeva nešto drugo, a to je: –  promjenu stava i odnosa uprave bolnice, liječnika i medicinskih sestara, ostalog osoblja i vanjskih suradnjika prema djeci koju treba zdravstveno zbrinuti –  promjenu stava i odnosa prema roditeljima djece, zainteresiranima za što skorije ozdravljenje djeteta i posjete djetetu kad god to mogu. 

Dječji odjel Opće bolnice Gospić u suradnji s Društvom „Naša djeca“ grada Gospića ispunili su sve navedene programske postupke i propozicije te su 19.07.2015 dobili počasni naziv: DJEČJI ODJEL – PRIJATELJ DJECE 

Naši ciljevi:

 •  ublažiti stres zbog bolesti i boravka u bolnici i odvojenosti od roditelja te da osnaže  sposobnosti prilagodbe
 •  da djeca unatoč hospitalizaciji imaju uvjete za očuvanje i unapređivanje tjelesnog, psihomotornog i socijalnog razvoja
 •  da kroz aktivnosti slične uobičajenom načinu života razviju osjećaj sigurnosti i povezanosti s primarnom socijalnom okolinom
 •  odgoj i obrazovanje za volonterstvo kroz druženje djece pacijenata i njihovih  vršnjaka koji im dolaze u posjetu
 •   razvijanje i podupiranje volonterskog rada mladih

Podjela i opis zadataka:

Sestra Manda Pavičić Naglić – upoznavanje ostalih medicinskih sestara sa Dječjeg odjela sa volonterima i njihovim angažmanom na odjelu, koordinacija volonterskih poslova na odjelu

Jelena Stilinović – (članica DND-a Gospić, voditeljica svih aktivnosti za djecu u bolnici i 
koordinatorica volontera) raspoređivanje volontera po tjednima, vođenje evidencije volonterskih sati svakog volontera koji odlazi na Dječji odjel, suradnja sa glavnom sestrom odjela oko dodatnih akcija i aktivnosti  tijekom godine

Tamara Lujić – (tajnica i koordinatorica volontera u DND-u Gospić) unos volonterskih sati u bazu podataka o volonterima, nabava potrebnog materijala za rad
Sanja Puškarić Delač – (predsjednica DND-a Gospić) – supervizija i održavanje radnih  sastanaka sa voditeljima i volonterima, dogovaranje oko aktivnosti koje se provode na Dječjem odjelu, nabava opreme i materijala za rad

Volonteri – druženje, igra, gledanje crtanih i dječjih filmova, čitanje knjiga i slikovnica, igranje društvenih igara, crtanje, slikanje, bojenje, izrada prigodnih ukrasa od raznih materijala, ukrašavanje odjela i pomoć sestrama na odjelu (slaganje robice, pospremanje i sl.)

Aktivnosti koje odrađujemo:

 • Tijekom godine - dolazak volontera DND-a Gospić na druženje s djecom
 • Tijekom godine– opremanje Dječjeg odjela potrebnim materijalom za rad
 • Dječji tjedan – tradicionalan posjet članova DND-a Gospić i djece Dječjem odjelu, darivanje
 • Dječji tjedan – Dani otvorenih vrata Dječjeg odjela (upoznavanje sa odjelom i osobljem, načinom rada i razgledavanje)
 • Ukrašavanje Dječjeg odjela u vrijeme Uskrsa
 • Suradnja s OŠ Klanac Pazarišta oko priredbe povodom Sv. Nikole
 • Druge aktivnosti koje dogovaramo kroz godinu


 

FOTO GALERIJA

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Dječji tjedan 2022
Dječji tjedan tradicionalna je godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovana Društva "Naša djeca" a uvijek se održava u prvom punom tjednu u listopadu. Tako se ove godine Dječji tjedan obilježava od 3. do 9. listopada.
Darivanje prvašića u školskoj godini 2022./2023.
Tradicija darivanja prvašića koja traje osmu godinu, uveselila je svu djecu s područja grada Gospića, koja prvi puta sjedaju u školske klupe. Pokloni su osigurani projektom "Gospić u očima djece" kojeg financira Grad Gospić, a Rukometni klub Gospić pridružio se darivanju i ove školske godine svojim prigodnim školskim materijalima.
Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva
Danas, 7. siječnja 2022. godine u prostoru Kulturnog informativnog centra Gospić održano je predstavljanje novog projekta Društva „Naša djeca“ grada Gospića. Projekt „Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva“ odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, kroz natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava udrugama u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja, u
Dječji tjedan
Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva "naša djeca" (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.
MINUTE RAZONODE 3
Odobren projekt "Minute razonode" od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 50.000,00 kuna. Projekt će se provoditi u periodu od 1. rujna 2021. do 31. kolovoza 2022.
Projekt "Formula za znanost" Udruge Pozor!
Projekt „Formula za znanost“ odobren je za sufinanciranje u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a“. Udruga Pozor!  nositelj je projekta, a partneri su Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Društvo naša djeca grada Gospića i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.
KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE
Projekt "Moja tata i ja" provodi se u vodstvu Ambidekster kluba iz Zagreba. Na području Gospića i Ličko-senjske županije projekt se provodi u partnerstvu s DND-om Gospić. "Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Važnost uključenosti očeva u život djeteta
Projekt "Moj tata i ja" Ambidekster kluba iz Zagreba, kojemu je DND Gospić partner i izvoditelj aktivnosti na području grada Gospića i Ličko- senjske županije, u zadnjoj je fazi. Osim zanimljivih aktivnosti, predstavlja i zanimljive članke koje možete pročitati i na našoj web stranici! Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu
TRAŽI SE VOLONTER!
Ženska grupa „Korak“ u potrazi je za volonterom/volonterkom s područja grada Gospića koji/koja bi pružao/la usluge  pomoći i podrške osobama žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Aktivnost se odvija kroz program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u partnerstvu s još deset organizacija civilnog društva s područja cijele Hrvatske, a u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.
Mladi za održivi razvoj Like
Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ pokrenut je od strane Klastera Lika Destination s ciljem doprinosa stvaranju svijesti o potrebama održivog razvoja kroz djelovanje i jačanje organizacija civilnog društva na području Ličko-senjske županije. U svrhu provedbe projekta sklopljena su partnerstva sa  dvije organizacije civilnog društva te dvije škole s područja Ličko-senjske županije.
Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske

DND Zabok u gostima DNDu Gospić
DND Zabok gostovao je u Gospiću. Naši dragi prijatelji pokazali su nam dio svojih zanimljivih radionica koje provode u sklopu projekta "Zdravo i fino". Učili smo o zdravoj i ekološkoj hrani, a od zdravih voćnih namirnica pravili smo fine i sočne smoothie.