DND Gospić

Važnost uključenosti očeva u život djeteta

Objavljeno: 30 10 2019 14

Projekt "Moj tata i ja" Ambidekster kluba iz Zagreba, kojemu je DND Gospić partner i izvoditelj aktivnosti na području grada Gospića i Ličko- senjske županije, u zadnjoj je fazi. Osim zanimljivih aktivnosti, predstavlja i zanimljive članke koje možete pročitati i na našoj web stranici! Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu

VAŽNOST UKLJUČENOSTI OČEVA U ŽIVOT DJETETA

Objavljeno: 12.07.2019.

 

Znanstvena istraživanja u (ne tako dalekoj) prošlosti su uglavnom zanemarivala ili umanjivala ulogu oca u životu djeteta. Međutim, zbog ubrzanih socijalnih, ekonomskih i tehnoloških promjena, došlo je do promjena u strukturi i funkciji obitelji, kao i do naglašene potrebe za većim brojem raznovrsnih i inovativnih pristupa proučavanja uloge oca u obitelji.

Iz tog razloga je u zadnjih 30 godina došlo do značajnog napretka u tom području. Istraživači koji se bave temom očinstva postali su mnogobrojniji, a sama istraživanja, kao i metode pristupa istima, su postala istančanija, što je dovelo do bogatih novih saznanja i razrađenije stručne literature na tu temu.

Na očeve se više ne gleda samo kao na ekonomske snabdjevače obitelji ili kao na sporednog roditelja, nego se istražuju specifični i važni načini na koje očevi utječu na svoju djecu. Kao rezultat toga, u današnje vrijeme je utvrđeno da očevi igraju ključnu ulogu u razvoju i odgoju svoje djece. Očevi koji su podržavajući i prisutni imaju pozitivni utjecaj na djetetov kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj, od dojenačke pa sve do odrasle dobi djeteta te znatno pridonose njegovom psihičkom blagostanju i zdravlju.

Lamb, Pleck, Chernov (1987.) su definirali tri ključna aspekta uključenosti oca, koja tvore osnovu za pozitivan i njegujući odnos oca i djeteta – angažiranost, dostupnost i odgovornost. Angažiranost podrazumijeva očev direktan kontakt i količinu i stupanj interakcija s djetetom. Dostupnost se odnosi na očevu prisutnost i pristupačnost prema djetetu, dok odgovornost uključuje očevu mogućnost pribavljanja resursa potrebnih djetetu.
Očevi mogu biti uključeni i stvarati pozitivan odnos s djecom na način da su im dostupni - da komuniciraju s njima, pokazuju im privrženost, njeguju ih, pružaju emocionalnu potporu, uče ih i prate, potiču im misaone procese, opskrbljuju ih, obavljaju kućanske poslove, štite ih te dijele s njima zajedničke interese i aktivnosti. Allen i Daly (2007) smatraju da je otac dovoljno uključen ako je dijete razvilo snažnu privrženost prema njemu, što naravno podrazumijeva i očevu privrženost djetetu. Uključenog oca definiraju kao onog tko je „senzibilan, topao, blizak, prijateljski, prisan, njegujući, nježan, ohrabrujući, utješan i prihvaćajući.“

Takvi očevi potiču kognitivni razvoj djeteta, počevši od dojenačke pa sve do tinejdžerske dobi. Zahvaljujući njihovom angažmanu, djeca razvijaju kritičko mišljenje i komunikacijske vještine, postaju motivirana i neovisna te imaju bolja obrazovna postignuća, što su preduvjeti za njihovu cjeloživotnu dobrobit. Djeca uključenih očeva su također više socijalno i emocionalno razvijena. Empatičnija su, stvaraju i održavaju kvalitetnija prijateljstva, imaju veću sposobnost samokontrole te se bolje nose sa frustracijom i razočaranjem, koje su sastavni dio života. Istraživanja pokazuju da takva djeca imaju veće šanse kasnije u životu imati zdrave i dugotrajne brakove.

Također se pokazuje da su djeca koja imaju dobar i kvalitetan odnos sa ocem u adolescenciji manje depresivna i anksiozna, imaju manje psiholoških i ponašajnih problema, manje su sklona laganju i nepoželjnim ponašanjima te su više sklona prosocijalnom ponašanju (pomaganju drugima, dijeljenju s drugima, suradnji, itd.). Stoga je manje vjerojatno da će takva djeca kasnije imati problema sa zakonom, drogama i slično.

SAVJETI ZA VEĆU UKLJUČENOST OČEVA U RAZVOJ I ODGOJ DJETETA

Provodite više vremena sa svojom djecom. Tako upoznajete svoje dijete, a i ono upoznaje vas. Na taj način otkrivate njegove vrline i slabe strane, želje i strahove, težnje, ciljeve i ideale. Djeca gledaju na vrijeme koje provodite s njima kao na izraz vaše ljubavi. Ujedno, što više vremena provedete s njima, postajete senzibilniji za potrebe vašeg djeteta, a djeci su potrebni ljubav, pažnja, usmjeravanje i pozitivna disciplina.

Postoje razni načini kako možete kvalitetno provesti vrijeme sa svojom djecom. Konkretne radnje ovise o mogućnostima i preferencijama svakog od očeva i djece ponaosob. Ali evo nekoliko smjernica što generalno možete učiniti i što je poželjno:

• Igrajte se i zabavljajte sa svojom djecom. Na taj se način povezujete s njima i pomažete im da spoznaju i uče o svijetu oko sebe, da istražuju dok imaju sigurnost poznatog okruženja (a to ste vi), da se uče strpljenju, toleranciji, samokontroli, ali i suosjećanju i socijalnim ponašanjima. Družite se i zabavljajte i kada djeca porastu. Igrajte s njima društvene igre, odite u razgledavanje, posjećujte kulturne manifestacije, planinarite, bavite se sportom ili drugim fizičkim aktivnostima. Sve to dodatno izgrađuje vaš odnos i pozitivno utječe na zadovoljstvo djece i njihov psihofizički i socijalni razvoj.
• Dajte djeci zadatke i sudjelujte s njima u tim aktivnostima. Izrađujte ili popravljajte nešto zajedno, kopajte vrt, pospremajte kuću, odite u kupovinu... Takve zajedničke produktivne aktivnosti uče djecu odgovornosti i grade im samopoštovanje, što pridonosi njihovoj životnoj dobrobiti, kao i obrazovnom i poslovnom uspjehu.
• Učite ih i budite uključeni u njihovo obrazovanje. Učiti ih možete i dok se zabavljate i dok nešto zajedno radite. No aktivno pratite i njihovo obrazovanje. Ako traže pomoć, pomognite im oko lektire ili zadaće. Učinite to na način da ste prisutni i da ih potičete, da sudjelujete i radite zajedno s njima, a ne da radite umjesto njih. Odite na sastanke i informacije u školu. Tako dijete zna da brinete, a vi možete steći bolji uvid u njegovu odgojno-obrazovnu prilagodbu školi. Djeca postižu veći obrazovni uspjeh, kada su im očevi uključeni u obrazovne aktivnosti.
Bitno je napomenuti da koristi od uključenosti oca u razvoj i odgoj djeteta nemaju samo djeca, već ih imaju i sami očevi. Pokazalo se da očevi osjećaju veće zadovoljstvo životom i ispunjeniji su te da su im brakovi kvalitetniji i dugovječniji. Stoga očevi, uključite se, jer svi mnogostruko profitiraju.

Literatura:
Allen S., Daly K. (2007). The effects of father involvement: An updated research summary of the evidence. Centre for Families, Work & Well-Being.
Lamb, M. E. (Ed.). (2004). The role of the father in child development (Fourth ed.). New York: Wiley.
Lamb, M. E., Pleck, J. H., Charnov, E. L., & Levine, J. A. (1987). A biosocial perspective on paternal
behavior and involvement. In J. B. Lancaster, J. Altmann, A. S. Rossi, & L. R. Sherrod
(Eds.), Parenting across the lifespan: Biosocial perspectives (pp. 111–142). Hawthorne, NY: Aldine

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Dječji tjedan 2022
Dječji tjedan tradicionalna je godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovana Društva "Naša djeca" a uvijek se održava u prvom punom tjednu u listopadu. Tako se ove godine Dječji tjedan obilježava od 3. do 9. listopada.
Darivanje prvašića u školskoj godini 2022./2023.
Tradicija darivanja prvašića koja traje osmu godinu, uveselila je svu djecu s područja grada Gospića, koja prvi puta sjedaju u školske klupe. Pokloni su osigurani projektom "Gospić u očima djece" kojeg financira Grad Gospić, a Rukometni klub Gospić pridružio se darivanju i ove školske godine svojim prigodnim školskim materijalima.
Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva
Danas, 7. siječnja 2022. godine u prostoru Kulturnog informativnog centra Gospić održano je predstavljanje novog projekta Društva „Naša djeca“ grada Gospića. Projekt „Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva“ odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, kroz natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava udrugama u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja, u
Dječji tjedan
Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva "naša djeca" (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.
MINUTE RAZONODE 3
Odobren projekt "Minute razonode" od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 50.000,00 kuna. Projekt će se provoditi u periodu od 1. rujna 2021. do 31. kolovoza 2022.
Projekt "Formula za znanost" Udruge Pozor!
Projekt „Formula za znanost“ odobren je za sufinanciranje u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a“. Udruga Pozor!  nositelj je projekta, a partneri su Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Društvo naša djeca grada Gospića i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.
KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE
Projekt "Moja tata i ja" provodi se u vodstvu Ambidekster kluba iz Zagreba. Na području Gospića i Ličko-senjske županije projekt se provodi u partnerstvu s DND-om Gospić. "Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Važnost uključenosti očeva u život djeteta
Projekt "Moj tata i ja" Ambidekster kluba iz Zagreba, kojemu je DND Gospić partner i izvoditelj aktivnosti na području grada Gospića i Ličko- senjske županije, u zadnjoj je fazi. Osim zanimljivih aktivnosti, predstavlja i zanimljive članke koje možete pročitati i na našoj web stranici! Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu
TRAŽI SE VOLONTER!
Ženska grupa „Korak“ u potrazi je za volonterom/volonterkom s područja grada Gospića koji/koja bi pružao/la usluge  pomoći i podrške osobama žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Aktivnost se odvija kroz program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u partnerstvu s još deset organizacija civilnog društva s područja cijele Hrvatske, a u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.
Mladi za održivi razvoj Like
Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ pokrenut je od strane Klastera Lika Destination s ciljem doprinosa stvaranju svijesti o potrebama održivog razvoja kroz djelovanje i jačanje organizacija civilnog društva na području Ličko-senjske županije. U svrhu provedbe projekta sklopljena su partnerstva sa  dvije organizacije civilnog društva te dvije škole s područja Ličko-senjske županije.
Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske

DND Zabok u gostima DNDu Gospić
DND Zabok gostovao je u Gospiću. Naši dragi prijatelji pokazali su nam dio svojih zanimljivih radionica koje provode u sklopu projekta "Zdravo i fino". Učili smo o zdravoj i ekološkoj hrani, a od zdravih voćnih namirnica pravili smo fine i sočne smoothie.