LUTKARSKA SKUPINA MASLAČAK I TOČKICA

Lutkarska skupina MASLAČAK I TOČKICA

Objavljeno: 29 10 2017 23

Grupa entuzijasta članova DND Gospić osnovala je Lutkarsku skupinu s ciljem približavanja male lutkarske scene djeci Grada Gospića.

Svoj vrijedni rad prvi put su se javnosti predstavili lutkarskom predstavom „Plesna haljina žutog maslačka“, a koju su djeca imala priliku pogledat povodm Dječjeg tjedna 2015. godine. 
Osim za vrijeme Dječjeg tjedna, djeca su imala priliku pogledati predstavu i u vrtiću i osnovnoj školi. Povodom Uskrsa pripremili su još jednu lutkarsku predstavu "O„kud zeko u toj priči“, koja je autorsko djelo voditeljice Lutkarske skupine Ivane Kaleb Asić. 
U tijeku je prirpema još jedne lutkarske predstave, a radi se o  bajci koju će lutkarice prikazati pomoću kazališta sjena. Predstava se planira za Valentinovo. 

Lutkarska skupina DND-a Gospić "Maslačak i točkica", koju vode Ivana Kaleb Asić i Ivana Nikšić Šulentić ovih je dana završila svoje lutke za predstavu "Plesna haljina žutog maslačka". Gotov je i tekst, a cure će prvu predstavu pokloniti na jesen našim prvašićima u gradskim školama. Cijelu godinu cure su marljivo radile kako bi djeci poklonile lutkarsku predstavu. Hvala voditeljicama i volonterima lutkarske skupine!!!

Naša lutkarska skupina "Maslačak i točkica" krenula je na svoju prvu turneju. Ugostio ih je DV "Pahuljica" iz Gospića, a vrijedne lutkarice izvele su svoju prvu predstavu "Plesna haljina žutog maslačka". Hvala vrtiću i djeci, našoj najvjernijoj publici!!!

U sklopu Dječjeg tjedna, manifestacije koja se od 2. do 8.listopada održava diljem Hrvatske pod pokroviteljstvom Saveza društava naša djeca Hrvatske i u kojemu su za djecu organizirane mnoge aktivnosti večeras je u Samostalnoj narodnoj knjižnici u Gospiću održana prva ovogodišnja Bajkaonica. Organizirale su je  su organizirale članice Lutkarske skupine DND Gospić “Maslačak i Točkica” u suradnji sa SNK Gospić. Kako je istaknula predsjednica DND – a Gospić Sanja Puškarić Delač Bajkaonica je osmišljena kao polusatno pričanje bajki, nakog čega su djeca crtala i bojala svoje dojmove. 

“Inače, Ivana voditeljica naše Lutkarske skupine ovog ljeta je završila trodnevnu edukaciju za tetu pričalicu koju je organizirao Savez DND- a Hrvatske i Nivea. Predavanja o pripovijedanju i pričanju bajki održala im je jedina profesionalna pripovjedačica Jasna Held i cilj našeg DND – a i Lutkarske skupine je da se jednom mjesečno održe u Gospiću Bajkaonice za najmlađe” 
– dodala je o planovima Puškarić Delač. 

Sljedeća Bajkaonica održat će se također u knjižnici i to u subotu 7. listopada s početkom u 11h. Svi mališani koji nisu večeras čuli pričanje bajki, dobrodosli su u subotu – poručuju iz DND -a Gospić.

Edukacija „Bajkaonica“ (Terme Tuhelj, 7.-9.7.2017.)

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske proteklog je vikenda održao u Termama Tuhelj u Tuheljskim Toplicama – edukaciju volontera u sklopu projekta društvene odgovornosti tvrtke NIVEA „Neka odrastanje bude dječja igra“. Ovog puta polaznici su sudjelovali u „Bajkaonici“ i educirali se upravo za pripovijedanje bajki. Kreativni seminari za voditelje bili su u znaku razvijanja pripovijedanja i interpretacija bajki, priča, pripovjedaka za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi. Edukaciju je otvorila tajnica Saveza DND-a Hrvatske Snježana Krpes i dopredsjednica Saveza Sanja Škorić.

Uvodno predavanje edukacije „Bajkaonica“ održao je dr.sc. Branimir Mendeš s Filozofskog fakulteta u Splitu. Radionice su držale profesionalna pripovjedačica narodnih priča i bajki Jasna Held, dramska pedagoginja Ksenija Rožman i odgajateljica i lutkarica Zvjezdana Balija.

Iz našeg DND-a Gospić na ovom seminaru sudjelovala je naša voditeljica Lutkarske skupine „Maslačak i točkica“ Ivana Kaleb Asić i kako nam je rekla oduševljena je iskustvima koje je tamo stekla. Najavila je pripovijedanje bajki djeci već od jeseni, a isto tako posebno joj se dojmilo malo kazalište sjena, za koje kaže da joj je bilo jako inspirativno i da uskoro nešto sjenovito možemo očekivati u Gospiću.

Osim sudjelovanja u edukaciji, sve polaznice „Bajkaonice“, tako i naša Ivana dobit će kostim za pripovijedanje na čemu smo zaista neizmjerno zahvalni. Nadamo se da će se edukacija pripovijedanja nastaviti i narednih godina i da ćemo svi zajedno: DND u suradnji sa školama, vrtićima i knjižnicom mališanima u našem gradu, kroz „Bajkaonicu“, poticati i njegovati ljubav prema bajkama, nezaboravljajući da smo uz iste te bajke i sami odrastali. 

FOTO GALERIJA

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Dječji tjedan 2022
Dječji tjedan tradicionalna je godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovana Društva "Naša djeca" a uvijek se održava u prvom punom tjednu u listopadu. Tako se ove godine Dječji tjedan obilježava od 3. do 9. listopada.
Darivanje prvašića u školskoj godini 2022./2023.
Tradicija darivanja prvašića koja traje osmu godinu, uveselila je svu djecu s područja grada Gospića, koja prvi puta sjedaju u školske klupe. Pokloni su osigurani projektom "Gospić u očima djece" kojeg financira Grad Gospić, a Rukometni klub Gospić pridružio se darivanju i ove školske godine svojim prigodnim školskim materijalima.
Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva
Danas, 7. siječnja 2022. godine u prostoru Kulturnog informativnog centra Gospić održano je predstavljanje novog projekta Društva „Naša djeca“ grada Gospića. Projekt „Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva“ odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, kroz natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava udrugama u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja, u
Dječji tjedan
Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva "naša djeca" (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.
MINUTE RAZONODE 3
Odobren projekt "Minute razonode" od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 50.000,00 kuna. Projekt će se provoditi u periodu od 1. rujna 2021. do 31. kolovoza 2022.
Projekt "Formula za znanost" Udruge Pozor!
Projekt „Formula za znanost“ odobren je za sufinanciranje u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a“. Udruga Pozor!  nositelj je projekta, a partneri su Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Društvo naša djeca grada Gospića i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.
KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE
Projekt "Moja tata i ja" provodi se u vodstvu Ambidekster kluba iz Zagreba. Na području Gospića i Ličko-senjske županije projekt se provodi u partnerstvu s DND-om Gospić. "Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Važnost uključenosti očeva u život djeteta
Projekt "Moj tata i ja" Ambidekster kluba iz Zagreba, kojemu je DND Gospić partner i izvoditelj aktivnosti na području grada Gospića i Ličko- senjske županije, u zadnjoj je fazi. Osim zanimljivih aktivnosti, predstavlja i zanimljive članke koje možete pročitati i na našoj web stranici! Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu
TRAŽI SE VOLONTER!
Ženska grupa „Korak“ u potrazi je za volonterom/volonterkom s područja grada Gospića koji/koja bi pružao/la usluge  pomoći i podrške osobama žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Aktivnost se odvija kroz program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u partnerstvu s još deset organizacija civilnog društva s područja cijele Hrvatske, a u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.
Mladi za održivi razvoj Like
Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ pokrenut je od strane Klastera Lika Destination s ciljem doprinosa stvaranju svijesti o potrebama održivog razvoja kroz djelovanje i jačanje organizacija civilnog društva na području Ličko-senjske županije. U svrhu provedbe projekta sklopljena su partnerstva sa  dvije organizacije civilnog društva te dvije škole s područja Ličko-senjske županije.
Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske

DND Zabok u gostima DNDu Gospić
DND Zabok gostovao je u Gospiću. Naši dragi prijatelji pokazali su nam dio svojih zanimljivih radionica koje provode u sklopu projekta "Zdravo i fino". Učili smo o zdravoj i ekološkoj hrani, a od zdravih voćnih namirnica pravili smo fine i sočne smoothie.