Objavljeno: 08. 06. 2021 - 4:29
Minute razonode  završen još jedan projekt

Društvo „Naša djeca“ grada Gospića drugu godinu zaredom uspješno je provelo projekt „Minute razonode“.  Projekt je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u iznosu od 83. 000,00 kuna. Projekt se provodio u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem „dr. Ante Starčević“ Gospić u periodu od 1. lipnja 2020. godine do 31. svibnja 2021. godine.

Opći cilj projekta je unapređenje i zaštita prava djece i aktivna podrška obitelji u gradu Gospićudok su posebni ciljevi provođenje edukativnih projekata koji su usmjereni aktivnoj participaciji djece, i provođenje projekata podrške zaposlenim roditeljima u lokalnoj zajednici osiguravajući odgovarajuću skrb i kvalitetno organizirane aktivnosti za djecu.

Tijekom 12 mjeseci provodile su se različite aktivnosti za djecu: Igraonica, Kreativko, Plesne radionice „Ritmix“ te Mali znanstvenici kao i Bajkaonice, lutkarske predstave, a obilježili su se i datumi kao što je Dječji tjedan ali i Međunarodni dan obitelji.

Malo o brojkama. Provelo se ukupno 109 susreta s djecom, te ukupno 504 volonterska sata. Idemo redom. U ljetnom razdoblju započeli smo s aktivnostima za djecu Kreativko i Igraonica te susretima volontera u Lutkarskoj skupini „Maslačak i Točkica“ koji su pripremali dvije lutkarske predstave za djecu. U sklopu Dječjeg tjedna prikazana je prva, „Šubi dubi – zdravi zubi“ a za Uskrs prikazan je druga lutkarska predstava „Gužva u uskršnjem selu“. U jesen smo započeli s još dvije aktivnosti za djecu, Malim znanstvenicima i plesnim radionicama „Ritmix“. Mali znanstvenici ujedno su i nova aktivnost pokrenuta zahvaljujući projektu.  Tijekom 10 mjeseci naša Sandra Jakešević organizirala je i upriličila 10 bajkaonica za djecu. Obilježili smo i Međunarodni dan obitelji, gdje smo kroz projekt osigurali animatore za djecu u suradnji s animacijskim timom „Animino“  kao i osvježenje za svu djecu i roditelje koji su sudjelovali u Danu. Organizirali smo i edukaciju za volontere u suradnji s lutkarskim studiom „Kvak“. Za potrebe provedbe aktivnosti na otvorenom, organizirali smo dvije volonterske akcije u kojima su sudjelovali volonteri DND-a, članovi Rukometnog kluba Gospić, Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju „Pčelice“.  Na aktivnostima je sudjelovalo ukupno 94 djece i 34 volontera.

Za aktivnosti smo unutar projekta osigurali sredstva za kupnju materijala, opreme i didaktičkih i društvenih igara, kojima smo dodatno opremili dječje aktivnosti Igraonicu, Kreativko, Male znanstvenike. Za promotivne svrhe printali smo plakate i letke. Izradili smo majice za volontere.

Obzirom na situaciju izazvanu pandemijom virusa Covid 19, u nekoliko navrata došlo je do zaustavljanja izravnih susreta s djecom. Obzirom da se u tim trenutcima nismo imali prilike susretati uživo s djecom, tada su voditelji aktivnosti djeci pripremali paketiće s kreativnim sadržajem, pokusima i jednostavnim igrama, koji su u suradnji s roditeljima dostavljani djeci, te se na taj način održao kontinuitet aktivnosti. Dogodilo se isto i s bajkaonicama, zbog čeka je voditeljica bajkaonica priče snimala te se u video verzijama objavljivala na youtube kanalu kao i na Facebook stranici DND-a Gospić.

Minutama je došao kraj, no ne zauvijek, već samo do jeseni, kada ćemo se opet družiti. Do tada uživajte u  ljetu, moru, igrama na otvorenom, šetnjama i sladoledu.

  Novosti - Sve