Objavljeno: 26. 08. 2022 - 10:24
Edukacija Special Needs CAP programa

CAP program, je jedan od rijetkih program primarne prevencije zlostavljanja djece predškolske i školske dobi koji ih poučava prevencijskim vještinama u slučajevima seksualnog zlostavljanja(napad nepoznate i napad poznate odrasle osobe). Ima razrađen kurikulum i brojne prateće materijale za svaku varijantu programa (predškolski, osnovni, Teen i CAP za djecu sa teškoćama u razvoju), vrlo strukturirane aktivnosti i obveznu procesnu evaluaciju, te ga stručni suradnici osnovnih škola i vrtića smatraju konkretnim, pouzdanim i kvalitetnim ‘alatom’ za primarnu prevenciju zlostavljanja djece.  CAP je jedan od najkvalitetnijih i najobuhvatnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu. CAP (čit. kap, akronim od Child Assault Prevention) je nastao u Columbusu, Ohio, SAD,1978. godine. International Center for Assault Prevention–ICAP, osnovan 1985. god., proširio je program na većinu država u SAD–u, te 18 država diljem svijeta, među kojima je od 1999. i Hrvatska. Udruga roditelja Korak po korak je Regionalni trening centar ICAP–a za Hrvatsku. 

Special Needs CAP (CAP za djecu s teškoćama) je program primarne prevencije zlostavljanja namijenjen djeci s lakšim intelektualnim teškoćama. Program se realizira u 3 koraka: najprije se održi predavanje za cjelokupno osoblje ustanove, potom predavanje za roditelje, i na kraju radionice za djecu. Radionice za djecu provode se kroz pet dana pri čemu CAP tim najuže surađuje s razrednim učiteljem / učiteljicom u poučavanju djece o poimanju tijela, prepoznavanju prava koja se odnose na tijelo i razvijajući samopouzdanje i nezavisnost. (izvor: Udruga roditelja Korak po korak; CAP program - URKPK ) 

Na područje Gospića i Ličko-senjske županije CAP program raširio se prvenstveno zahvaljujući učiteljicama Lidiji Bregant Jelić i Vesni Orešković koje su CAP priču započele s  Osnovnim i Teen CAP program te zahvaljujući projektima koje je Društvo „Naša djeca“ grada Gospića apliciralo na natječaje Ličko -senjske županije, koji su omogućili edukaciju Predškolskog CAP programa i Special Needs CAP programa.  S ponosom možemo reći da Gospić i Ličko-senjska županija, završenom edukacijom Special Needs CAP programa sada ima educirane CAP pomagače iz svih kurikuluma CAP programa: Predškolskog CAP-a, Osnovnog CAP-a, Teen CAP-a i Special Needs CAP-a.

Edukacija se organizirala zahvaljujući odobrenom projektu „Lika CAP ide dalje“, od strane Ličko- senjske županije te drugim dijelom od strane Udruge Korak po korak i financijskim sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Rijeke.

Ovom prilikom uz članove DND- a Gospić, educirane su učiteljice koje rade u Odjelima posebnog programa i njihovi pomoćnici i učitelji zainteresirani za rad SN CAP programa. Omogućeno je tako da se osim Osnovnog i Teen CAP programa u osnovnim školama i Predškolski CAP u vrtićima, održava i program CAP za djecu s teškoćama i tako obuhvate sva djeca na području grada Gospića i šire. Na raspolaganju su tako dva tima koji će vještine stečene edukacijom dalje moći realizirati u radu.

Zahvaljujemo se Udruzi roditelja Korak po korak, edukatoricama Dijani Toljanić, mag.paed.soc. i Tamari Dubrović edukacijskoj rehabilitatorici na prenesenom znanju i iskustvu te stručnosti u radu i izvođenju CAP edukacije. Također zahvaljujemo svim polaznicama na prijavi i sudjelovanju u edukaciji. Veselimo se vidjeti rezultate SN CAP radionica u budućnosti.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Društvo
Društvo
Društvo
Društvo
Društvo
  Novosti - Sve