DND Gospić

DND Gospić na znanstvenom skupu 6.dani Šime i Ante Starčevića

Objavljeno: 08 08 2019 02

U Gospiću se 24. i 25. svibnja održao znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem 6. Dani Šime i Ante Starčevića koji je ujedno obilježio 100. obljetnicu učiteljskog obrazovanja u Gospiću i Lici.

  Znanstveno – stručni skup pod nazivom Učitelj-između tradicije i suvremenosti svečano je otvoren uz nazočnost rektorice prof. dr. sc. Diane Vican, župana Ličko-senjske gospodina Darka Milinovića, biskupa Gospićko-senjske biskupije monsinjora Zdenka Križića i predstavnika grada, znanstvenih, obrazovnih, kulturnih i prosvjetnih ustanova.

Nakon tri plenarna izlaganja uslijedio je rad u sesijama gdje su raznolike teme izložila 73 predavača. Izlaganje se odvijalo u četiri tematske cjeline: Interdisciplinarnost na učiteljskom studiju i odgojno-obrazovnoj praksi, Humanistička motrišta učiteljskog poziva, Poučavanje prirodoslovlja u svjetlu/kontekstu globalnih promjena i Kompetentnost suvremenog učitelja/nastavnika, podijeljeno u dvanaest sesija.

Prvi dan skupa završio je svečanim koncertom zbora i solista Odjela za nastavničke studije. Drugi dan manji broj sudionika skupa obišao je Pećinski park Grabovača u blizini Perušića.

 

Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, točnije predsjednica Sanja Puškarić Delač i djelatnica Tamara Lujić u suradnji s profesoricom Anelom Nikčević – Milković s Odjela za nastavničke studije u Gospiću, a u ulozi vanjskog suradnika na projektima, izložile su temu Suvremeni učitelj – kreator EU i nacionalnih projekata.  Ovom temom predstavili su se projekti kao i realizirani rezultati evaluacije. Temom su obuhvaćena tri projekta: Lokalni volonterski centar Gospić, Minute razonode i CAP za sigurnije odrastanje. Cilj je bio pokazati kako uloga učitelja nije jednolična već uistinu predstavlja kreatora, kako u samom pozivu unutar nastave tako i izvan nastave. U cilju unapređenja odgojno-obrazovnog procesa suvremeni učitelj usmjeren je na nove resurse poput fondova u kojima pronalazi izvor financijske potpore za realizaciju kvalitetnih projekata u školi.

ISTAKNUTI SADRŽAJI

KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE
Projekt "Moja tata i ja" provodi se u vodstvu Ambidekster kluba iz Zagreba. Na području Gospića i Ličko-senjske županije projekt se provodi u partnerstvu s DND-om Gospić. "Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Važnost uključenosti očeva u život djeteta
Projekt "Moj tata i ja" Ambidekster kluba iz Zagreba, kojemu je DND Gospić partner i izvoditelj aktivnosti na području grada Gospića i Ličko- senjske županije, u zadnjoj je fazi. Osim zanimljivih aktivnosti, predstavlja i zanimljive članke koje možete pročitati i na našoj web stranici! Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu
poziv na upis u aktivnosti
Društvo „Naša djeca“ grada Gospića i ove godine poziva svu zainteresiranu djecu da se uključe u aktivnosti koje slijede. U periodu od 2.10. pa do 14.10. zainteresirana djeca i roditelji zainteresirane djece se mogu prijaviti na aktivnosti
DARIVANJE PRVAŠIĆA 2019/2020
Nova školska godina 2019./2020. je počela! S njom i nove uzbudljive pustolovine malih prvašića. Da prvi dan bude još veseliji, DND Gospić po četvrti puta za redom pripremio je vesele poklone!
TRAŽI SE VOLONTER!
Ženska grupa „Korak“ u potrazi je za volonterom/volonterkom s područja grada Gospića koji/koja bi pružao/la usluge  pomoći i podrške osobama žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Aktivnost se odvija kroz program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u partnerstvu s još deset organizacija civilnog društva s područja cijele Hrvatske, a u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.
Mladi za održivi razvoj Like
Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ pokrenut je od strane Klastera Lika Destination s ciljem doprinosa stvaranju svijesti o potrebama održivog razvoja kroz djelovanje i jačanje organizacija civilnog društva na području Ličko-senjske županije. U svrhu provedbe projekta sklopljena su partnerstva sa  dvije organizacije civilnog društva te dvije škole s područja Ličko-senjske županije.
Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
3. CAP konferencija
Tijekom četvrtka i petka, 26. i 27. travnja 2018. održala se 3. CAP konferencija u Gospiću u KIC-u. Konferenciji su prisustvovali voditelji CAP timova s područja cijele Hrvatske. Sam događaj organizira Udruga roditelja „Korak po korak“ koja je ujedno i nositelj programa CAP-a, te voditeljice CAP timova Ličko-senjske županije Lidija Bregant Jelić i Vesna Orešković.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske

DND Zabok u gostima DNDu Gospić
DND Zabok gostovao je u Gospiću. Naši dragi prijatelji pokazali su nam dio svojih zanimljivih radionica koje provode u sklopu projekta "Zdravo i fino". Učili smo o zdravoj i ekološkoj hrani, a od zdravih voćnih namirnica pravili smo fine i sočne smoothie.