LVC GOSPIĆ

Cybercool radionice za volontere

Objavljeno: 27 11 2017 31

U petak, 10.11. 2017. i subotu 11.11. 2017. u prostoriji OŠ dr. Jure Turića održale su  se radionice za volontere koji s iskazali interes za sudjelovanjem u istoj.  Tijekom prve radionice volonteri su se upoznali s projektom Klikni za sigurnost, nositeljem sveukupnog projekta Ambidekster klubom s kojim DND surađuje na još dva projekta (Loklani volonterski centar Gospić i Moj zdravi stil) i ciljem radionice, dok su tijekom drugog dana imali priliku usvojeno predstaviti putem medijske kampanje. 

Prvi dan obrađene su tri radionice koje se vežu za usvajanje pojmova: nasilje, cyberbullying, govor mržnje. Volonteri su imali priliku vidjeti i odraditi aktivnosti koje će uskoro pokazati i predstavit i djeci, za koje je radionica i namijenjena. Radi se od radionici: „Cyberšto?“, „Budi cybercool“ i „Ne cyberbulyingu i ne govoru mržnje“. Kroz ove tri radionice, volonteri su sudjelovali u brojim aktivnostima: „Dio po dio“, „Imam stav“, „Budi najjača karika u lancu nenasilja“, „Nasilje, cyberbullying, govor mržnje“, „Reci mi“, „Reporter“, „Brainstorming“, „Komuniciram“, „Cyberdrama“, „Lajkam“, „Točkice“, „Ne budi pasivan“, „Pomozi“, „Ogledalo“. Upoznati su i s prezentacijom u kojoj su ponovili pojmove vezane za nasilje, žrtve, nasilnike, promatrače, govor mržnje i nasilje putem interneta. Također imali su priliku vidjeti medijsku kampanju Ambidekster kluba (Što se dogodi na internetu, NE ostaje SAMO na internetu)

Nakon usvojenih pojmova cyberbullying, nasilje, govor mržnje, tijekom druge radionice volonteri su se upoznali s aktivnostima kojima mlade možemo potaknuti na djelovanje i aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici (ali i školi). Volonteri su se upoznali s pojmovima mladih, formalno, neformalno i informalno učenje, te su odradili zanimljive aktivnosti kojima se djeci može ukazati na kakve načine uče, ali i koje su vještine usvojili putem formalnog, neformalnog i informalnog učenja.

Unutar ove radionice volonteri su upoznali načine komunikacije putem verbalne i neverbalne komunikacije, ali i načine komunikacije putem interneta. Volonteri su tijekom aktivnosti odabirali medije za provedbu kampanje, ali su, osim odabranog medija za svoju kampanju, samostalno morali uvidjeti koje su prijetnje njihovoj kampanji na mediju kojeg su odabrali, a koje mogu naštetiti realizaciji kampanje. Zadnja aktivnost bila je izraziti se literarno ili likovno na temu Naš cyberspace – prostor bez nasilja i govora mržnje, u kojoj su volonteri pisali i crtali poruke što oni misle o cyberbullyingu, govoru mržnje i općenito o nasilju.

FOTO GALERIJA

ISTAKNUTI SADRŽAJI

O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske