LVC GOSPIĆ, LVC Izvješća

LVC Izvješća

Objavljeno: 28 10 2017 45

IZVJEŠĆE S POČETNE KONFERENCIJE DATUM: 2.10. 2017. MJESTO ODRŽAVANJA: Kulturno informativni centar Gospić Sudionici: Sanja Puškarić Delač (predsjednica DND- a Gospić) Tamara Lujić (tajnik udruge DND Gospić, izvoditelj aktivnosti na projektima LVCGS, Klikni za sigurnost, Moj zdravi stil) Nikica Jelić (predsjednik udruge LU „Lika“)

Dana 2. 10 .2017. u prostoru KIC-a održala se početna konferencija na kojoj se predstavio projekt Lokalnog volonterskog centra Gospić. Predsjednica Udruge DND Gospić, Sanja Puškarić Delač predstavila je prezentacijom bitne informacije vezane za LVCGS. Obajsnila je da je noitelj projekta Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, te da je davatelj stredstava za realizaciju projekta Ministarstvo za demografiju,  obitelj, mlade i socijalnu politiku, te da je za rad LVCGS osigurano 120.000, 00 kuna. Predsjednica Sanja napomenula je da je za prijavu projekta bio uvijet zaposliti jednu osobu, te je prolaskom projekta na natječaju zaposlena jedna mlada osoba (osoba mlađa od 30 godina). Sam projekt traje godinu dana, otpočeo je 1. kolovoza 2017. a trajat će do 31. srpnja 2018. Partneri na projketu LVCGS su grad Gospić i Ambidekster klub iz Zagreba, a suradnici na projektu su Udruge iz lokalne zajednice Grada Gospića: Likovna udruga „Lika“,  Lička ekološka akcija te Udruga roditelja s poteškoćama u razvoju „Pčelice“. Glavni i opći cilj projekta je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem  i provođenjem aktivnosti Lokalnog volonterskog centra Gospić. Specifični ciljevi su: unaprijediti kompetencije organizatora volonterstva u Gospiću, za organiziranje volonterskih aktivnosti i menadžmenta volonterstva, povećati broj volontera, prije svega potaknuti mlade u lokalnoj zajednici da se jave u LVCGS, te ojačati umreženost dionika u lokalnoj zajednici za promociju i razvoj volonterskih aktivnosti. Aktivnosti koje su planirane projektom su slijedeće: edukacija organizatora volonterstva, edukacija o menadžmentu volonterstva i uvođenju standrada kvaliete za volontiranje, informairanje i motiviranje mladih za volonterski angažman te izrada 3 programa i volonterskih pozicija u spomenuta 3 programa: Volontiranje u savjetovalištu za mlade Boomerang, Minute razonode – sadržajno provođenej slobodnog vremena za djecu i mlade, te Mali ekolozi Like u akciji. Uz ova tri programa organizirat će se i edukacija za volontere i njihov neposredan rad s korisnicima programa. 
Funkcija rada Lokalnog volonterskog centra Gospić temelji se na okupljanju i izradi baze svih zainteresiranih organizacija/udruga koji imaju potrebu za volonterima a na području su grada Gospića; okupljanje i izradi baze svih zainteresiranih osoba koje su izrazile interes za volontiranjem na području grada Gospića; povezivanje organizacija/ udruga i volontera.  Zaposlenik LVCGS radi na upisivanju udruge/ustanove i volontera u bazu podataka, obavlja razgovore sa zainteresiranim volonterima te ih prema njihovim ambicijama i željama usmjerava na određene organizatore volontiranja (spomenut je primjer Kros Jasikovac u kojem primjerice organizator krosa ima potrebu za volonterima za taj dan, te se može javiti zaposlenoj osobi u LVCGS, osoba ulazi u bazu podataka o volonterima te spaja volontere s organizacijom). Predsjednica Sanja napomenula je da je prostor LVCGS trenutno u fazi traženja te se sve organizacije i volonteri mogu javiti elktronskom poštom ili putem telefonskog broja. 
U programu projekta provodit će se radionica za organizatore volontera koju će odraditi Volonterski centar Zagreb, u dva ciklusa. Prvi ciklus je 8. I 9. siječnja 2018., a drugi cikljus je 29. I 30. siječnja 2018. Prijaviti se mogu sve udruge ili ustanove koje imaju programe volontera. Svakako će od ove edukacije organizatori dobiti mnoge koristi, upoznat će pravni okvir volonterstva, upoznat će pravu ulogu volonterstva, upoznat će se s osmišljavanjem dugoročnih i kratkoročnih volonterskih programa i pozicija,  govorit će se o pravilnom izdavanju potvrda volontiranja a isto tako i o potvrdama i stećenim kompetencijama, te o promociji volonterstva. 
Predsjednica Sanja predstavljanje projekta završila govorom o svojim iskustvima volontiranja u Udurzi Pčelice  te o znanja, iskustvima i  kompetencijama koje je stekla volontrajući te  zaključnom citiranom rečenicom: „ Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“.  
Nakon predstvaljanja projekta LVCGS Sanja je pozvala i Tamaru da predstavi  dva projekta u kojima je Društvo „Naša djeca“ grada Gospića partner. Tamara je u kratkim crtama rekla o kojim se projektima radi. Prvi projekt pod nazivom  Klikni za sigurnost, kojemu je nositelj Ambidekster klub a partenri DND Gospić i Centar za socijalnu skrb Zagreb, financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te od strane Grada Gospića. Ovaj projeket ide već drugu godinu a za prvi ciklus 2016./2017. godine od MSPM odobreno je 125,000,00 kuna, dok je od strane Grada Gospića odobreno 11,000, 00 kuna, a za ciklus 2017./2018. od strane MSPM odobreno je 105,000,00 kuna. Tamara je rekla koji su ciljevi programa te da je projekt usmjeren na prevenciju i zaštitu djece od različitih oblika nasilja, internet nasilja i govora mržnje, a ciljevi će se realizirati kroz različite radionice za učenike osnovnih škola: OŠ dr. Jure Turića, OŠ dr. Franje Tuđmana, OŠ dr. Ante Starčevića, roditelje djece polaznika istih škola, kao i grupni rad organiziran u suradnji sa strčnim suradncima škola.  Projekt traje 11 mjeseci a otpočeo je 1. listopada i traje do kolovoza 2018. godine. 
Drugi projekt na kojem je Društvo „Naša djeca“ grada Gospića partner je Moj zdravi stil kojemu je nositelj Ambidekster klub iz Zagreba, a DND Gospić, OŠ dr. Jure Turića i Centar za socijalnu skrb Gospić partneri. Sredstva za ovaj projekt također su osigurana od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a odobreno je 149, 170,00 kuna. Također ovaj projekt traje 11 mjeseci a otpočeo je 1. listopada i tarje do kolovoza 2018. Ovaj je projekt usmjeren prevenciji ovisnosti u djece i mladih, a aktivnosti će se odrađivati također u tri osnovne škole, navedene i u projektu Klikni za sigurnost. 
Nakon izlaganja Tamare, Nikica Jelić izložio je prezentaciju o projektu  Sunčana strana ulice te nešto i o Likovnoj udruzi „Lika“, a spomenuo je i rad Infocentra za mlade. Nikica, predsjednik Likovne udruge „Lika“ rekao je da je u projektu Sunčana strana ulice zaposlena jedna osoba, Josip Durdov, te je također spomenuo da će se realizacija projektnih aktivnosti odrađivati u suradnji sa srednjim školama u Gospiću (Gimnazija Gospić, Srednja strukovna škola, Gospić). Napomenuo je da će se kroz projekt mladi imati priliku educirati na edukacijskim radionicama te je prva najavljena za 11. mjesec. Nikica je napomenuo da su aktivnosti projekta Sunčana strana ulice ujedno povezane s radom i LVCGS, te će se mladi i oni koji žele volontirati u Savjetovalištu za mlade Boomerang moći javiti direktno osobi zaposlenoj u LVCGS. 
Nakon izlaganja svih izlagača podjeljen je evaluacijski listić za održanu konferenciju, koju su nazočni ispunili. 
Konferencija je započela u 10:00, a završila je u 11:00
Izvješće sastavila: Tamara Lujić

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva
Danas, 7. siječnja 2022. godine u prostoru Kulturnog informativnog centra Gospić održano je predstavljanje novog projekta Društva „Naša djeca“ grada Gospića. Projekt „Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva“ odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, kroz natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava udrugama u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja, u
Dječji tjedan
Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva "naša djeca" (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.
MINUTE RAZONODE 3
Odobren projekt "Minute razonode" od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 50.000,00 kuna. Projekt će se provoditi u periodu od 1. rujna 2021. do 31. kolovoza 2022.
Projekt "Formula za znanost" Udruge Pozor!
Projekt „Formula za znanost“ odobren je za sufinanciranje u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a“. Udruga Pozor!  nositelj je projekta, a partneri su Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Društvo naša djeca grada Gospića i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.
KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE
Projekt "Moja tata i ja" provodi se u vodstvu Ambidekster kluba iz Zagreba. Na području Gospića i Ličko-senjske županije projekt se provodi u partnerstvu s DND-om Gospić. "Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Važnost uključenosti očeva u život djeteta
Projekt "Moj tata i ja" Ambidekster kluba iz Zagreba, kojemu je DND Gospić partner i izvoditelj aktivnosti na području grada Gospića i Ličko- senjske županije, u zadnjoj je fazi. Osim zanimljivih aktivnosti, predstavlja i zanimljive članke koje možete pročitati i na našoj web stranici! Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu
TRAŽI SE VOLONTER!
Ženska grupa „Korak“ u potrazi je za volonterom/volonterkom s područja grada Gospića koji/koja bi pružao/la usluge  pomoći i podrške osobama žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Aktivnost se odvija kroz program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u partnerstvu s još deset organizacija civilnog društva s područja cijele Hrvatske, a u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.
Mladi za održivi razvoj Like
Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ pokrenut je od strane Klastera Lika Destination s ciljem doprinosa stvaranju svijesti o potrebama održivog razvoja kroz djelovanje i jačanje organizacija civilnog društva na području Ličko-senjske županije. U svrhu provedbe projekta sklopljena su partnerstva sa  dvije organizacije civilnog društva te dvije škole s područja Ličko-senjske županije.
Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske

DND Zabok u gostima DNDu Gospić
DND Zabok gostovao je u Gospiću. Naši dragi prijatelji pokazali su nam dio svojih zanimljivih radionica koje provode u sklopu projekta "Zdravo i fino". Učili smo o zdravoj i ekološkoj hrani, a od zdravih voćnih namirnica pravili smo fine i sočne smoothie.