DND Gospić

Dječji tjedan 2020

Objavljeno: 13 10 2020 13

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća sve više djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ (DND).

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća sve više djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ (DND).

Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.

Trajni ciljevi Dječjeg tjedna su:

  • usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu,
  • organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu,
  • pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece,
  • poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, te i aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

Moto Dječjeg tjedna je lijepa i prepoznatljiva izreka, koja izražava odnos odraslih prema djeci:

„Ljubav djeci prije svega!“

te se dodatno u javnosti ističe i poruka, koja izražava glas djece:

„Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!“

Evo kratkog izvještaja o provedenim aktivnostima u Gospiću: 

Dječji tjedan i ove godine započeli smo postavljanjem zastave na balkonu u centru grada. Zastava je pripremljena uz pomoć djece iz DV "Pahuljica", a zastavu su postavile predsjednica DND- a Gospić, Sanja Puškarić Delač i  predstavnica Grada Gospića, gospođa Lidija Mlinarić.

U utorak su tajnica DND-a Gospić Tamara Ban i zaposlenica Klara Hrvoj posjetile Dječji odjel OB Gospić i donijele poklone. Našlo se tu materijala za rad (bojice, flomasteri, ljepila, škarice, kolaž papiri i blokovi za crtanje), veselih posteljina za dječje krevete i ručnika. Dio poklona osiguran je donacijama građana našoj udruzi, a dio je financirao Grad Gospić kroz projekt "Igrom i učenjem do prijateljstva i zajedništva". Zahvalili smo djelatnicima OB Gospić i ravnateljici na dugogodišnjoj lijepoj suradnji koju i dalje nastavljamo.

Radionica iz područja sportske psihologije održana je u organizaciji Kulturno informativnog centra Gospić. Namijenjena je trenerima i djeci koja se bave sportom, na temu: „Kako povećati samopouzdanje?“ Radionicu je održala profesorica psihologije Vesna Hude.

Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčević, Gospić, organiziralo je besplatnu lutkarsku predstavu za naše najmlađe, pod nazivom „Priča o dagnjici“. Predstavu je izvelo Lutkarsko kazalište Zadar.

Župan Ličko-senjski gospodin Darko Milinović primio predsjednicu naše Udruge, Sanju Puškarić Delač i zaposlenicu Klaru Hrvoj povodom obilježavanja Dječjeg tjedna. S nama su bile predsjednica Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Željka Šikić i ravnateljica OB Gospić, čiji Dječji odjel ponosno nosi titulu "Odjel - prijatelj djece", dr. Sandra Čubelić. Imali smo priliku kratko župana upoznati sa radom DND-a i aktivnostima za djecu koje provodimo. Župan se zahvalio na angažmanu svih nas okupljenih u Udruzi, naglasio važnost rada i skrbi za djecu, a primili smo i donaciju i vrijednosti od 2.000,00 kn. Županu smo na poklon donijeli majicu Saveza Društava "Naša djeca" Hrvatske, povodom obilježavanja 70 godina rada za djecu i sa djecom te materijale kako bi ga upoznali što točno radimo i provodimo.

Održana je lutkarska predstava „Šubi dubi- zdravi zubi“, u izvedbi naše lutkarske skupine DND-a Gospić "Maslačak i Točkica". Naše lutkarice vrijedno i marljivo pripremaju lutkarske predstave, a ovoga puta imali smo priliku saznati tko su Gric i Grec, kako rade „dvorce“ i „kanaliće“ u našim zubićima i kako ih u tome spriječiti. Naučili smo i da su stomatolozi tu da nam pomognu i da ih se ne trebamo bojati.

Održana je Bajkaonica "Dječak iz breskve" u izvedbi naše drage članice i volonterke Sandre Jakešević, a nakon toga i kreativna radionica "Moj mali portret". Kreativna radionica namijenjena djeci i roditeljima dio je projekta Naučimo roditelje, Centra za mladež Zaprešić, kojemu je DND Gospić partner. Radionicu su vodile Tamara Ban i Anđela Orzes.

Aktivnosti su u Dječjem tjednu imale i osnovne škole s područja grada Gospića kao i vrtići, unutar svojih ustanova. 

FOTO GALERIJA

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Dječji tjedan
Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva "naša djeca" (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.
MINUTE RAZONODE 3
Odobren projekt "Minute razonode" od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 50.000,00 kuna. Projekt će se provoditi u periodu od 1. rujna 2021. do 31. kolovoza 2022.
Projekt "Formula za znanost" Udruge Pozor!
Projekt „Formula za znanost“ odobren je za sufinanciranje u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a“. Udruga Pozor!  nositelj je projekta, a partneri su Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Društvo naša djeca grada Gospića i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.
KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE
Projekt "Moja tata i ja" provodi se u vodstvu Ambidekster kluba iz Zagreba. Na području Gospića i Ličko-senjske županije projekt se provodi u partnerstvu s DND-om Gospić. "Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Važnost uključenosti očeva u život djeteta
Projekt "Moj tata i ja" Ambidekster kluba iz Zagreba, kojemu je DND Gospić partner i izvoditelj aktivnosti na području grada Gospića i Ličko- senjske županije, u zadnjoj je fazi. Osim zanimljivih aktivnosti, predstavlja i zanimljive članke koje možete pročitati i na našoj web stranici! Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu
TRAŽI SE VOLONTER!
Ženska grupa „Korak“ u potrazi je za volonterom/volonterkom s područja grada Gospića koji/koja bi pružao/la usluge  pomoći i podrške osobama žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Aktivnost se odvija kroz program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u partnerstvu s još deset organizacija civilnog društva s područja cijele Hrvatske, a u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.
Mladi za održivi razvoj Like
Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ pokrenut je od strane Klastera Lika Destination s ciljem doprinosa stvaranju svijesti o potrebama održivog razvoja kroz djelovanje i jačanje organizacija civilnog društva na području Ličko-senjske županije. U svrhu provedbe projekta sklopljena su partnerstva sa  dvije organizacije civilnog društva te dvije škole s područja Ličko-senjske županije.
Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske

DND Zabok u gostima DNDu Gospić
DND Zabok gostovao je u Gospiću. Naši dragi prijatelji pokazali su nam dio svojih zanimljivih radionica koje provode u sklopu projekta "Zdravo i fino". Učili smo o zdravoj i ekološkoj hrani, a od zdravih voćnih namirnica pravili smo fine i sočne smoothie.