OSNOVNI CAP

Osnovni CAP

Objavljeno: 29 10 2017 33

CAP (Child Assault Prevention) je vrlo učinkovit, sveobuhvatan i slojevit program spriječavanja napada na dijete. Kroz radionice za djecu, te predavanja za osoblje škola i roditelje, educira se djecu kako se obraniti i kome se obratiti za pomoć. Program je verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i provodi se u cijeloj Hrvatskoj.

CAP PROGRAM PREVENCIJE ZLOSTAVLJANJA DJECE

Najveći projekt Udruge roditelja „Korak po korak“ kojeg provode već niz godina, poznat pod akronimom CAP, odnosno Child Assault Prevention (prva slova ovih riječi tvore akronim).  Program je jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu, nastao 1978. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a Udruga roditelja „Korak po korak“, u suradnji s International Center for Assault Prevention (ICAP) i uz suglasnost Zavoda za školstvo RH,  krajem 1999. godine organizirala prvi seminar za CAP pomagače. Od tada se program širio i pokazao se kao jedan od ekonomičnijih i kvalitetnijih programa prevencije zlostavljanja djece. Udruga je razvila široku mrežu CAP pomagača koji provode Predškolski, Osnovni, Teen CAP i CAP za djecu s teškoćama u razvoju.  

Društvo „Naša djeca“ grada Gospića pridružilo se ovoj mreži 2015. godine, a od tada naši članovi provode radionice Osnovnog CAP programa. Na edukaciji u Ličkom Osiku, u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana, u organizaciji CAP trenera, šest članica dobilo je potvrdu o završenoj edukaciji za provođenje Osnovnog CAP programa. 

Osnovni CAP program provodi se s nižim razredima u osnovnim školama, a radi se u obliku scenskih prikaza u kojima djeca mogu primijetiti loše načine reagiranja, te nakon razgovora, slijedi i scenski prikaz dobrog načina reagiranja djeteta u određenim situacijama u kojem je ugrožen od strane zlostavljača. Djeca promatranjem scenskih prikaza nauče najbitnija pravila kojih se uvijek moraju sjetiti ako se dogodi slučaj napada. Djeca ovim radionicama nauče biti sigurni, jaki i slobodni, nauče zaštiti svoja prava ali i pravovaljano reagirati i odgovoriti osobi koja pokušava nauditi.  Djeci se ovim radionicama dodatno pruža mogućnost povjeravanja osobama kojima vjeruje, roditeljima, prijateljima, učiteljima. Osim što nauče reagirati djeca, s radionicama se upoznaju i roditelji ali i svi zaposlenici odgojno – obrazovne ustanove, te se na taj način zatvara krug u kojem svi međusobno surađuju na način da s djecom razgovaraju otvoreno o spolnosti, osobnom prostoru, pravu na privatnost, kako prepoznati napadača. 

 

CAP (Child Assault Prevention) program prevencije zlostavljanja djece


CAP (Child Assault Prevention) je vrlo učinkovit, sveobuhvatan i slojevit  program sprečavanja napada na dijete.
 
Osmišljen  je u SAD-u gdje se kroz radionice za djecu, te predavanja za osoblje škole i roditelje pokušava djecu zaštititi i educirati ih kako se obraniti i kome se obratiti za pomoć. Program je verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i provodi se u cijeloj Hrvatskoj.  

Kroz ovu edukaciju statuse CAP pomagača dobilo je 6 članica DND-a Gospić. 

CAP program jedan je od najstarijih i najkvalitetnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu, koji se provodi u Hrvatskoj uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. 

Osnovni CAP program namijenjen je djeci od 6. do 12. godine, provodi se u pravilu u 2. razredu, a izvodi ga tim od 3 osobe.
    
CAP se bazira na filozofiji ojačavanja i osposobljavanja:

 1. informiranjem djece i njihove zajednice na koje bi sve načine mogli identificirati i spriječiti zlostavljanje
 2. smanjivanjem dječje bespomoćnosti i zavisnosti
 3. povećavanjem izvora koji bi djeci mogli pružiti podršku i pomoć


CAP program sastoji se od tri dijela:

 1. predavanja za odrasle:
 2. osoblje
 3. roditelje
 4. radionica za djecu
 5. vrijeme za razgovor s djecom nakon radionice


    Ciljevi predavanja za roditelje i cjelokupno osoblje škole su:

 • educirati odrasle o problemu zlostavljanja djece
 • educirati odrasle o važnosti osposobljavanja djece u mnogim područjima njihovog života
 • razviti učinkovit sustav potpore djeci
 • pružiti odraslima informacije o izvorima podrške i poučiti ih vještinama koje će im pomoći prilikom pružanja pomoći djeci,
 • promicati ulogu roditelja i učitelja u prevenciji zlostavljanja djece
 • pružiti informacije vezane uz zakonske obveze o prijavljivanju zlostavljanja djece


    Koristi od CAP programa za djecu:

 • informira djecu o potencijalno opasnim situacijama da bi ih znala prepoznati i da bi ih se manje plašila
 • poučava ih njihovim pravima da bi se mogla boriti za njih
 • naglašava 3 glavne strategije kojima im nastoji pomoći da obrane svoja prava:
 • siguran nastup i postavljanje
 • podrška vršnjaka
 • povjeravanje odrasloj osobi u koju dijete ima povjerenja
   

FOTO GALERIJA

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Dječji tjedan 2022
Dječji tjedan tradicionalna je godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovana Društva "Naša djeca" a uvijek se održava u prvom punom tjednu u listopadu. Tako se ove godine Dječji tjedan obilježava od 3. do 9. listopada.
Darivanje prvašića u školskoj godini 2022./2023.
Tradicija darivanja prvašića koja traje osmu godinu, uveselila je svu djecu s područja grada Gospića, koja prvi puta sjedaju u školske klupe. Pokloni su osigurani projektom "Gospić u očima djece" kojeg financira Grad Gospić, a Rukometni klub Gospić pridružio se darivanju i ove školske godine svojim prigodnim školskim materijalima.
Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva
Danas, 7. siječnja 2022. godine u prostoru Kulturnog informativnog centra Gospić održano je predstavljanje novog projekta Društva „Naša djeca“ grada Gospića. Projekt „Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva“ odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, kroz natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava udrugama u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja, u
Dječji tjedan
Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva "naša djeca" (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.
MINUTE RAZONODE 3
Odobren projekt "Minute razonode" od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 50.000,00 kuna. Projekt će se provoditi u periodu od 1. rujna 2021. do 31. kolovoza 2022.
Projekt "Formula za znanost" Udruge Pozor!
Projekt „Formula za znanost“ odobren je za sufinanciranje u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a“. Udruga Pozor!  nositelj je projekta, a partneri su Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Društvo naša djeca grada Gospića i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.
KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE
Projekt "Moja tata i ja" provodi se u vodstvu Ambidekster kluba iz Zagreba. Na području Gospića i Ličko-senjske županije projekt se provodi u partnerstvu s DND-om Gospić. "Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Važnost uključenosti očeva u život djeteta
Projekt "Moj tata i ja" Ambidekster kluba iz Zagreba, kojemu je DND Gospić partner i izvoditelj aktivnosti na području grada Gospića i Ličko- senjske županije, u zadnjoj je fazi. Osim zanimljivih aktivnosti, predstavlja i zanimljive članke koje možete pročitati i na našoj web stranici! Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu
TRAŽI SE VOLONTER!
Ženska grupa „Korak“ u potrazi je za volonterom/volonterkom s područja grada Gospića koji/koja bi pružao/la usluge  pomoći i podrške osobama žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Aktivnost se odvija kroz program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u partnerstvu s još deset organizacija civilnog društva s područja cijele Hrvatske, a u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.
Mladi za održivi razvoj Like
Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ pokrenut je od strane Klastera Lika Destination s ciljem doprinosa stvaranju svijesti o potrebama održivog razvoja kroz djelovanje i jačanje organizacija civilnog društva na području Ličko-senjske županije. U svrhu provedbe projekta sklopljena su partnerstva sa  dvije organizacije civilnog društva te dvije škole s područja Ličko-senjske županije.
Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske

DND Zabok u gostima DNDu Gospić
DND Zabok gostovao je u Gospiću. Naši dragi prijatelji pokazali su nam dio svojih zanimljivih radionica koje provode u sklopu projekta "Zdravo i fino". Učili smo o zdravoj i ekološkoj hrani, a od zdravih voćnih namirnica pravili smo fine i sočne smoothie.