DND Gospić

𝐓𝐑𝐎𝐆𝐎𝐃𝐈𝐒̌𝐍𝐉𝐈 𝐏𝐑𝐎𝐉𝐄𝐊𝐓 - 𝐌𝐎𝐉𝐄 𝐌𝐉𝐄𝐒𝐓𝐎 𝐏𝐎𝐃 𝐒𝐔𝐍𝐂𝐄𝐌

Objavljeno: 18 01 2021 45

Moje mjesto pod suncem projekt je u vrijednosti od 180.116,31 EUR, a usmjeren je na borbu protiv siromaštva djece u gradu Rijeci i Gospiću. Za uspjeh u toj borbi važna je suradnja organizacija civilnog društva, javnih institucija, lokalnih vlasti, privatnog sektora i vas, građana.

🗣 Udruga Centar za kulturu dijaloga u suradnji s partnerima:

Norveški istraživački institut Fafo Research Foundation,

Grad Rijeka, Centar za socijalnu skrb Rijeka, Udruga kreativni kolektiv KOMBINAT, Centar za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci, Ekonomski institut Zagreb, DND Gospić, Grad Gospić i Rotary klub "Sv. Vid" Rijeka, provodi trogodišnji projekt pod nazivom "Moje mjesto pod suncem", financiran iz Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj (kroz financijske mehanizme EGP-a i Kraljevine Norveške).

🟠 Moje mjesto pod suncem projekt je u vrijednosti od 180.116,31 EUR, a usmjeren je na borbu protiv siromaštva djece u gradu Rijeci i Gospiću. Za uspjeh u toj borbi važna je suradnja organizacija civilnog društva, javnih institucija, lokalnih vlasti, privatnog sektora i vas, građana. Stoga Udruzi CeKaDe u pomoć priskaču brojni gore navedeni partneri.

🎯 Promjena je moguća jedino ako se njome bavimo na svim razinama, a tijekom tri godine trajanja projekta provodit će se različite aktivnosti:

👥 Najprije će se provesti istraživanje 140 kućanstva s djecom koja žive u uvjetima siromaštva na području Rijeke i Gospića kako bismo saznali na koji se način obitelji nose s poteškoćama i odgovaraju li trenutne institucionalne strategije njihovim stvarnim potrebama. U svjetlu uvida proizašlih iz rezultata tog istraživanja pružit će se preporuke u novoj Razvojnoj strategiji Grada Rijeke.

🔜 Ovaj projekt temelj je za stvaranje intersektorske platforme koja će povezati sve važne dionike u borbi protiv siromaštva na području Grada Rijeke: lokalne vlasti, organizacije civilnog društva, poslovni sektor, socijalne samoposluge, javne ustanove poput vrtića i škola i Centar za socijalnu skrb.

➡ Jedna od prvih inicijativa te platforme bit će povezivanje javnih i privatnih ugostiteljskih objekata s potrebitom djecom sa svrhom doniranja toplih obroka, čime se sprječava i prekomjerno bacanje hrane na lokalnoj razini. Važnu ulogu u tome imat će riječki srednjoškolci, koji će u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja učiti kako zagovarati, provesti i dugoročno promicati model doniranja toplih obroka.

➡ Građani će kroz volonterski angažman imati ulogu izravne podrške djeci koja žive u siromaštvu putem: pomoći u učenju, interaktivnih radionica (šivanje, informatika, kreativno izražavanje, kulinarstvo, glazbena radionica, gluma…)  i sudjelovanjem u kulturnim sadržajima (odlasci u kino, kazalište, muzeje i sl.) koji djeci iz obitelji u uvjetima siromaštva inače ne bi bili dostupni.

➡ Uz to, djeci i roditeljima bit će stalno dostupna stručna psihosocijalna podrška kako bi se lakše nosili sa svojim poteškoćama.

👁‍🗨 Sve o postignućima projekta možete pratiti javno putem društvenih mreža - Facebook i Instagram stranica programa Moje mjesto pod suncem te medija.

 https://mojemjestopodsuncem.com/

 

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Dječji tjedan 2022
Dječji tjedan tradicionalna je godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovana Društva "Naša djeca" a uvijek se održava u prvom punom tjednu u listopadu. Tako se ove godine Dječji tjedan obilježava od 3. do 9. listopada.
Darivanje prvašića u školskoj godini 2022./2023.
Tradicija darivanja prvašića koja traje osmu godinu, uveselila je svu djecu s područja grada Gospića, koja prvi puta sjedaju u školske klupe. Pokloni su osigurani projektom "Gospić u očima djece" kojeg financira Grad Gospić, a Rukometni klub Gospić pridružio se darivanju i ove školske godine svojim prigodnim školskim materijalima.
Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva
Danas, 7. siječnja 2022. godine u prostoru Kulturnog informativnog centra Gospić održano je predstavljanje novog projekta Društva „Naša djeca“ grada Gospića. Projekt „Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva“ odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, kroz natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava udrugama u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja, u
Dječji tjedan
Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva "naša djeca" (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.
MINUTE RAZONODE 3
Odobren projekt "Minute razonode" od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 50.000,00 kuna. Projekt će se provoditi u periodu od 1. rujna 2021. do 31. kolovoza 2022.
Projekt "Formula za znanost" Udruge Pozor!
Projekt „Formula za znanost“ odobren je za sufinanciranje u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a“. Udruga Pozor!  nositelj je projekta, a partneri su Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Društvo naša djeca grada Gospića i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.
KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE
Projekt "Moja tata i ja" provodi se u vodstvu Ambidekster kluba iz Zagreba. Na području Gospića i Ličko-senjske županije projekt se provodi u partnerstvu s DND-om Gospić. "Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Važnost uključenosti očeva u život djeteta
Projekt "Moj tata i ja" Ambidekster kluba iz Zagreba, kojemu je DND Gospić partner i izvoditelj aktivnosti na području grada Gospića i Ličko- senjske županije, u zadnjoj je fazi. Osim zanimljivih aktivnosti, predstavlja i zanimljive članke koje možete pročitati i na našoj web stranici! Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu
TRAŽI SE VOLONTER!
Ženska grupa „Korak“ u potrazi je za volonterom/volonterkom s područja grada Gospića koji/koja bi pružao/la usluge  pomoći i podrške osobama žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Aktivnost se odvija kroz program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u partnerstvu s još deset organizacija civilnog društva s područja cijele Hrvatske, a u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.
Mladi za održivi razvoj Like
Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ pokrenut je od strane Klastera Lika Destination s ciljem doprinosa stvaranju svijesti o potrebama održivog razvoja kroz djelovanje i jačanje organizacija civilnog društva na području Ličko-senjske županije. U svrhu provedbe projekta sklopljena su partnerstva sa  dvije organizacije civilnog društva te dvije škole s područja Ličko-senjske županije.
Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske

DND Zabok u gostima DNDu Gospić
DND Zabok gostovao je u Gospiću. Naši dragi prijatelji pokazali su nam dio svojih zanimljivih radionica koje provode u sklopu projekta "Zdravo i fino". Učili smo o zdravoj i ekološkoj hrani, a od zdravih voćnih namirnica pravili smo fine i sočne smoothie.