Nema kategorije

SOLO ILI SOLIDARNO? IZABERI PUT! Angažirani mladi za solidarnost i društveno uključivanje mladih

Objavljeno: 09 05 2018 09

Na događaju „Solo ili solidarno“ društveno angažirani srednjoškolci iz Zagreba i Gospića predstavili su različite aktivnosti društvenog i humanitarnog djelovanja.

U utorak 8. svibnja 2018. u vremenu od 13:00 do 14:30 sati u Zagrebu u Maloj dvorani Kulturog centra Dubrava stotinjak srednjoškolaca iz Poljoprivredne škole, XII. gimnazije, Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava, Prehrambeno-tehnološke iz Zagreba škole te Gimnazije Gospić okupili su se na događaju „Solo ili solidarno? Odaberi put!“ kako bi međusobno razmijenili i predstavili aktivnosti koje provode u sklopu preventivih progama „Moj zdravi stil“ i „Sunčana stana ulice“.

 

 

Događaj je glazbenim nastupom otvorio Krunosav Čučuk, učenik Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava.

 

Učenici iz Poljoprivredne škole u Zagrebu: Krešimir Uroić, Mihela Šaško, Katarina Dorojković, Lucija Vdović,  Antonela Ereš, Rebeka Pejić i Željka Bosanac mag. pedagogije i andragoije osmislili su dramske scene pod nazivom „Mogu li bez....? uz stručno vođenje mladog kazališnog redatelja Lovre Krsnika ukazavši zašto je važno oduprijeti konzumerizmu i pasivnom stilu života zalažući se za zdrave stilove života i prevenciju ovisnosti.

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava:  Maja Pleša, Laura Soče, Dimateo Čulinović otvoreno i hrabro su govorili o preprekama i teškoćama s kojima se sreću  tijekom svojeg odrastanja,  ali i o načinima na koji su ih prevladali. Uz vrlo snažne poruke koji su proizašle iz njihovih životnih priča važno je da i dalje glasno propitujemo koliko društvena zajednica  pomaže mladima s invaliditetom i kroničnim bolestima, a koliko im odmaže i što je još važno poduzeti da bismo mogli reći da živimo u društvenoj zajednici koja brine o najranjivijim skupinama mladih.

 

Hela i Lara Radović, učenice Gimnazije Gospić, zajedno sa voditeljem Durdov Josipom, mag. primarne edukacije svojim zanimljivim nastupom potaknuli su veliki dio publike na aktivno sudjelovanje. Interaktivna prezentacija održana u obliku skeča, najviše je zainitrigirala muški dio publike, budući da su Hela i Lara uspješno odglumile „šikaniranje“ Josipa tijekom izvođenja prezentacije. Mladi Gospićani putem medijskih nastupa potiču svoje vršnjake na solidarnost i prihvaćanje vršnjaka koji su po bilo čemu „drugačiji od drugih“, ukazuju na važnost kvalitetne međusobne komunikacije i aktivnog  pristupa u rješavanju društvenih problema.

 

Tatjana Stilinović i  Leon Mihalinec, učenici XII. gimnazije, predstavili su aktivnosti volonterskog kluba svoje škole kojima su na različite načine i u nekoliko navrata pripomogli djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a priče o odrastanju ispričale su nam Lorena Vlaović, Veronika Penava i Leonarda Cvitković iz Prehrambeno-tehnološke škole.

 

Događaj je moderirala Klara Borda učenica I. Gimnazije u Zagrebu -  ambasadorica za humanitarno djelovanje i društveno uključivanje  mladih.

 

Odrastati, sazrijevati, graditi autentični osobni identitet u formativnim godinama, a uz to  graditi solidarnu i humanitarnu zajenicu velik je zadatak za mlade. Međutim, mladi iz zagrebačke Dubrave i Gospića umijesto soliranja, radije su odabrali put solidarnosti!

Čestitke svima na uspješnom i izvrsnom izvođenju svih točaka programa, na povezivanju, zajedništvu i solidarnosti!

 

 

Projekti  „Sunčana strana ulice“ i „Moj zdravi stil“ provode se uz financijsku podršku:

 

Ministarstva za demografiju,

obitelj mlade i socijalnu politiku

Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom

Grada Gospića

 

FOTO GALERIJA

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
Besplatne aktivnosti za djecu
DND i ove godine organizira aktivnosti u koje se mogu uključiti djeca. Radi se aktivnostima projekta Minute razonode, financiranog o strane Grada Gospića, a koje DND djeci nudi besplatno.
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
3. CAP konferencija
Tijekom četvrtka i petka, 26. i 27. travnja 2018. održala se 3. CAP konferencija u Gospiću u KIC-u. Konferenciji su prisustvovali voditelji CAP timova s područja cijele Hrvatske. Sam događaj organizira Udruga roditelja „Korak po korak“ koja je ujedno i nositelj programa CAP-a, te voditeljice CAP timova Ličko-senjske županije Lidija Bregant Jelić i Vesna Orešković.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske