Nema kategorije

SOLO ILI SOLIDARNO? IZABERI PUT! Angažirani mladi za solidarnost i društveno uključivanje mladih

Objavljeno: 09 05 2018 09

Na događaju „Solo ili solidarno“ društveno angažirani srednjoškolci iz Zagreba i Gospića predstavili su različite aktivnosti društvenog i humanitarnog djelovanja.

U utorak 8. svibnja 2018. u vremenu od 13:00 do 14:30 sati u Zagrebu u Maloj dvorani Kulturog centra Dubrava stotinjak srednjoškolaca iz Poljoprivredne škole, XII. gimnazije, Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava, Prehrambeno-tehnološke iz Zagreba škole te Gimnazije Gospić okupili su se na događaju „Solo ili solidarno? Odaberi put!“ kako bi međusobno razmijenili i predstavili aktivnosti koje provode u sklopu preventivih progama „Moj zdravi stil“ i „Sunčana stana ulice“.

 

 

Događaj je glazbenim nastupom otvorio Krunosav Čučuk, učenik Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava.

 

Učenici iz Poljoprivredne škole u Zagrebu: Krešimir Uroić, Mihela Šaško, Katarina Dorojković, Lucija Vdović,  Antonela Ereš, Rebeka Pejić i Željka Bosanac mag. pedagogije i andragoije osmislili su dramske scene pod nazivom „Mogu li bez....? uz stručno vođenje mladog kazališnog redatelja Lovre Krsnika ukazavši zašto je važno oduprijeti konzumerizmu i pasivnom stilu života zalažući se za zdrave stilove života i prevenciju ovisnosti.

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava:  Maja Pleša, Laura Soče, Dimateo Čulinović otvoreno i hrabro su govorili o preprekama i teškoćama s kojima se sreću  tijekom svojeg odrastanja,  ali i o načinima na koji su ih prevladali. Uz vrlo snažne poruke koji su proizašle iz njihovih životnih priča važno je da i dalje glasno propitujemo koliko društvena zajednica  pomaže mladima s invaliditetom i kroničnim bolestima, a koliko im odmaže i što je još važno poduzeti da bismo mogli reći da živimo u društvenoj zajednici koja brine o najranjivijim skupinama mladih.

 

Hela i Lara Radović, učenice Gimnazije Gospić, zajedno sa voditeljem Durdov Josipom, mag. primarne edukacije svojim zanimljivim nastupom potaknuli su veliki dio publike na aktivno sudjelovanje. Interaktivna prezentacija održana u obliku skeča, najviše je zainitrigirala muški dio publike, budući da su Hela i Lara uspješno odglumile „šikaniranje“ Josipa tijekom izvođenja prezentacije. Mladi Gospićani putem medijskih nastupa potiču svoje vršnjake na solidarnost i prihvaćanje vršnjaka koji su po bilo čemu „drugačiji od drugih“, ukazuju na važnost kvalitetne međusobne komunikacije i aktivnog  pristupa u rješavanju društvenih problema.

 

Tatjana Stilinović i  Leon Mihalinec, učenici XII. gimnazije, predstavili su aktivnosti volonterskog kluba svoje škole kojima su na različite načine i u nekoliko navrata pripomogli djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a priče o odrastanju ispričale su nam Lorena Vlaović, Veronika Penava i Leonarda Cvitković iz Prehrambeno-tehnološke škole.

 

Događaj je moderirala Klara Borda učenica I. Gimnazije u Zagrebu -  ambasadorica za humanitarno djelovanje i društveno uključivanje  mladih.

 

Odrastati, sazrijevati, graditi autentični osobni identitet u formativnim godinama, a uz to  graditi solidarnu i humanitarnu zajenicu velik je zadatak za mlade. Međutim, mladi iz zagrebačke Dubrave i Gospića umijesto soliranja, radije su odabrali put solidarnosti!

Čestitke svima na uspješnom i izvrsnom izvođenju svih točaka programa, na povezivanju, zajedništvu i solidarnosti!

 

 

Projekti  „Sunčana strana ulice“ i „Moj zdravi stil“ provode se uz financijsku podršku:

 

Ministarstva za demografiju,

obitelj mlade i socijalnu politiku

Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom

Grada Gospića

 

FOTO GALERIJA

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Projekt "Formula za znanost" Udruge Pozor!
Projekt „Formula za znanost“ odobren je za sufinanciranje u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a“. Udruga Pozor!  nositelj je projekta, a partneri su Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Društvo naša djeca grada Gospića i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.
Dječji tjedan 2020
Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća sve više djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ (DND).
KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE
Projekt "Moja tata i ja" provodi se u vodstvu Ambidekster kluba iz Zagreba. Na području Gospića i Ličko-senjske županije projekt se provodi u partnerstvu s DND-om Gospić. "Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Važnost uključenosti očeva u život djeteta
Projekt "Moj tata i ja" Ambidekster kluba iz Zagreba, kojemu je DND Gospić partner i izvoditelj aktivnosti na području grada Gospića i Ličko- senjske županije, u zadnjoj je fazi. Osim zanimljivih aktivnosti, predstavlja i zanimljive članke koje možete pročitati i na našoj web stranici! Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu
poziv na upis u aktivnosti
Društvo „Naša djeca“ grada Gospića i ove godine poziva svu zainteresiranu djecu da se uključe u aktivnosti koje slijede. U periodu od 2.10. pa do 14.10. zainteresirana djeca i roditelji zainteresirane djece se mogu prijaviti na aktivnosti
DARIVANJE PRVAŠIĆA 2019/2020
Nova školska godina 2019./2020. je počela! S njom i nove uzbudljive pustolovine malih prvašića. Da prvi dan bude još veseliji, DND Gospić po četvrti puta za redom pripremio je vesele poklone!
TRAŽI SE VOLONTER!
Ženska grupa „Korak“ u potrazi je za volonterom/volonterkom s područja grada Gospića koji/koja bi pružao/la usluge  pomoći i podrške osobama žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Aktivnost se odvija kroz program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u partnerstvu s još deset organizacija civilnog društva s područja cijele Hrvatske, a u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.
Mladi za održivi razvoj Like
Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ pokrenut je od strane Klastera Lika Destination s ciljem doprinosa stvaranju svijesti o potrebama održivog razvoja kroz djelovanje i jačanje organizacija civilnog društva na području Ličko-senjske županije. U svrhu provedbe projekta sklopljena su partnerstva sa  dvije organizacije civilnog društva te dvije škole s područja Ličko-senjske županije.
Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
3. CAP konferencija
Tijekom četvrtka i petka, 26. i 27. travnja 2018. održala se 3. CAP konferencija u Gospiću u KIC-u. Konferenciji su prisustvovali voditelji CAP timova s područja cijele Hrvatske. Sam događaj organizira Udruga roditelja „Korak po korak“ koja je ujedno i nositelj programa CAP-a, te voditeljice CAP timova Ličko-senjske županije Lidija Bregant Jelić i Vesna Orešković.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske

DND Zabok u gostima DNDu Gospić
DND Zabok gostovao je u Gospiću. Naši dragi prijatelji pokazali su nam dio svojih zanimljivih radionica koje provode u sklopu projekta "Zdravo i fino". Učili smo o zdravoj i ekološkoj hrani, a od zdravih voćnih namirnica pravili smo fine i sočne smoothie.